Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση του «ανταγωνισμού» με διεύρυνση της ασυδοσίας

Πρωθυπουργική εντολή για παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς, με αλλαγές στον τρόπο κοστολόγησης φαρμάκων, το ωράριο, της προσφορές - εκπτώσεις κλπ.

Αμεση υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για νομοθετικές παρεμβάσεις σε ζητήματα λειτουργίας της αγοράς ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, στη διάρκεια της συνάντησής του, με τον αρμόδιο υπουργό Δ. Σιούφα και τους υφυπουργούς Γ. Παπαθανασίου και Γ. Σαλαγκούδη, στο φόντο των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων και της αβάσταχτης ακρίβειας στην αγορά.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πλέγμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, που αφορούν τη λεγόμενη «ενίσχυση του ανταγωνισμού».

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, στον τομέα αρμοδιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι η προώθηση των αλλαγών στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Αλλαγές, που, σε κάθε περίπτωση, στο βαθμό που ταυτίζονται με τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων, θα επιφέρουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα φάρμακα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προτεραιότητες του υπουργείου εντάσσονται η ικανοποίηση αιτημάτων του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου, με την προώθηση ρυθμίσεων για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (που θα οδηγήσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διεύρυνσή του), καθώς και εκείνων που διέπουν το καθεστώς των προσφορών και εκπτώσεων, τις πωλήσεις κάτω του κόστους, τις κρατικές προμήθειες, η επιμελητηριακή νομοθεσία και οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου, για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο), αλλά και για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» με διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις και μείωση της «γραφειοκρατίας». Ο Δ. Σιούφας δήλωσε σχετικά ότι «αναπτύξαμε τις δράσεις του 2004 και τον προγραμματισμό για το 2005, τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε, ώστε να δώσουμε νέα ώθηση στο κλίμα το οποίο επικρατεί, ενισχύοντας τις επενδύσεις που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας».

Σε συνδυασμό με τις επιταγές της ΕΕ για την «ανάπτυξη», πάντα με επίκεντρο τη στρατηγική της Λισαβόνας, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει με εντατικούς ρυθμούς την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακηρύξει το 2005 «έτος ανταγωνιστικότητας». Σήμερα, εξάλλου, θα γίνει ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει κερδοσκοπία στην αγορά...(2006-08-18 00:00:00.0)
Νέα αύξηση στην αμόλυβδη(2006-07-18 00:00:00.0)
Η ακρίβεια γονατίζει τα λαϊκά νοικοκυριά(2006-03-11 00:00:00.0)
Εκθέσεις και νομοθετήματα(2004-09-15 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το νέο «μπάσιμο»(2004-07-08 00:00:00.0)
Στην ίδια ρότα(2004-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ