Τρίτη 11 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη

Τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών

Eurokinissi

Αποψη από προηγούμενη κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, πραγματοποιείται η πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την καλύτερη προετοιμασία της νέας πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης που εξήγγειλε για τις 31 Γενάρη. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ», θα συμμετέχουν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων, Συντονιστικών Επιτροπών και αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, που με συνέπεια υπηρετούν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων και φτωχών αγροτών.

Η μάχη των προετοιμασιών για την επιτυχία της κινητοποίησης, η οποία θα γίνει με μορφές πάλης που θα αποφασιστούν κατά τόπους, εντείνεται με πολύμορφες δραστηριότητες και εκδηλώσεις - αγροτικές συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις σε χωριά, ενημερωτικές συγκεντρώσεις κ.ά. - με στόχο να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής της ΠΑΣΥ σε κάθε χωριό, σε κάθε αγρότη.

Η ΠΑΣΥ, προβάλλοντας το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιό της, ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να έχει προοπτική στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ξεκληρίζει τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και στην εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι ο αγώνας της αγροτιάς πρέπει να συντονίζεται με την πάλη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, καθώς κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινός και ο στόχος.

Οι βαμβακοπαραγωγοί

Το αγωνιστικό τους «παρών» στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ετοιμάζονται να δώσουν οι βαμβακοπαραγωγοί, που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική δράση διεκδικώντας:

  • Να απορροφηθεί όλο το βαμβάκι που παράγεται στη χώρα μας και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για το σύνολο της παραγωγής τους στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό.
  • Για φέτος να μην πληρώσουν καθόλου πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα κι από κει και πάνω να κλιμακώνεται το πρόστιμο.
  • Να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί στη νέα χρονιά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που επιβάλλει ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βαμβακιού, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, τίθεται σε ισχύ το 2006 και προβλέπει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.
Οι υπονομευτές

Κι ενώ οι βαμβακοπαραγωγοί προετοιμάζονται να πάρουν μέρος, μαζί με τους παραγωγούς και όλων των άλλων αγροτικών προϊόντων, που αντιμετωπίζουν, φέτος, ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ που δρουν στη Λάρισα και τη Μαγνησία εξακολουθούν να παίζουν το αποπροσανατολιστικό και υπονομευτικό «παιχνίδι» τους. Παριστάνοντας τους επαναστάτες, απειλούν με κινητοποιήσεις για τις 20 Γενάρη, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, στη σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των Θεσσαλών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και των «γαλάζιων» νομαρχών της περιοχής. Ομως, τα αιτήματα που θέτουν όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των βαμβακοπαραγωγών, αλλά διχάζουν τους αγρότες και υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της πάλης τους. Ηδη, μάλιστα, αγρότες από άλλες περιοχές της χώρας - καθώς και από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας - εκδηλώνουν έντονα αισθήματα διαμαρτυρίας σε βάρος αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, κατηγορώντας τους ότι ενδιαφέρονται μόνο για την «πάρτη» τους και για το πώς θα διευκολύνουν την κυβέρνηση να «ξεφύγει» από την οργή των βαμβακοπαραγωγών και των άλλων αγροτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ