Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Πώς να μην αποκτήσουν παιδιά...

Eurokinissi

Παιδικοί σταθμοί που πληρώνονται από τους γονείς - και στο μέλλον θα ακριβαίνουν συνεχώς - μερική απασχόληση, τετράωρα στα εμπορικά, η διεύρυνση του ωραρίου τους - που επαπειλείται - δουλιά με δελτία παροχής υπηρεσιών (χωρίς ασφάλιση από τον εργοδότη, ούτε άδειες, δώρα, ή αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης) ακόμα και «μαύρα λεφτά»...

Ολα αυτά είναι τα «κίνητρα» που προσφέρει το κράτος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, προσφέροντας σαν εναλλακτική λύση την επιστροφή στο σπίτι και την εξάρτηση για τις νέες γυναίκες.

Ειδικότερα, οι δωρεάν κρατικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί είναι διαχρονικό αίτημα του γυναικείου κινήματος, στο βαθμό που ανακουφίζει την εργαζόμενη γυναίκα από τους διπλούς και τριπλούς της ρόλους, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά.

Από το 2001, οπότε η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ελλειμματικούς πόρους, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες που υποχρεώνονται, μαζί με τις άλλες οικονομικές δυσκολίες, να πληρώνουν και τροφεία στους παιδικούς σταθμούς.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που για 28 χρόνια αγωνίζεται για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, αντιτίθεται κάθετα στο νέο κανονισμό που προτάθηκε από την ΚΕΔΚΕ (Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής) και προβάλλει τα ακόλουθα αιτήματα:

  • Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι ΚΡΑΤΙΚΟΙ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ και ΕΠΑΡΚΕΙΣ, για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των εργαζομένων της χώρας.
  • Ο ενιαίος φορέας προσχολικής αγωγής να ανήκει στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Υγείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα για όλα τα παιδιά της χώρας. ΟΧΙ στην προσχολική αγωγή δύο και τριών ταχυτήτων, όπως ακριβώς μεθοδεύεται και για τα σχολεία.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία και η δαπάνη για τη μεταφορά των παιδιών.
  • Να μη διώχνονται τα παιδιά των γονιών που δεν έχουν να πληρώσουν.
  • Ωράριο λειτουργίας που να εξυπηρετεί την εργαζόμενη γυναίκα.
  • Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε τα ωράρια λειτουργίας των σταθμών να εξυπηρετούν την εργαζόμενη με όποια μορφή απασχόλησης κι αν εργάζεται.
  • Θέση στο βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό πρέπει να έχουν και τα παιδιά της άνεργης, της μετανάστριας και της γυναίκας που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της (μονογονεϊκές οικογένειες).
  • Μόνιμο και επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό για κάθε παιδικό σταθμό. Το προσωπικό των πολλών ταχυτήτων (4ωρο, ΟΑΕΔ, 8μηνη, 2χρονη σύμβαση) βλάπτει την ομαλή ψυχοκοινωνική ισορροπία του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.
  • Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να στεγάζονται σε κτίρια με πρότυπες προδιαγραφές και ανάλογη υποδομή. Κουζίνα για ελεγχόμενης ποιότητας φαγητό και αύξηση των θέσεων εργασίας για όλες τις λειτουργίες του σταθμού. ΟΧΙ στο ενιαίο κέντρο σίτισης και στη διανομή φαγητού που αφήνει προοπτικές και για εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων Catering.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ