Κυριακή 16 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνοτουρκικά...

Μια περίεργη σιωπή επιβάλλεται στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών διενέξεων. Δίνεται η εντύπωση ότι μετά τις 17 του Δεκέμβρη 2004 όλα οδεύουν ήρεμα κι άλλα προς επίλυση. Κι όμως! Σε πείσμα των ...τακτοποιητών τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν οξυμένα καθώς κι οι έντονες εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις από την Τουρκία του ελληνικού χώρου. Θα 'λεγε κανείς ότι οι παραβιάσεις, δηλαδή η αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας, εξελίσσονται σ' ένα είδος συνήθειας, με το οποίο πρέπει να μάθουν να ζουν οι Ελληνες. Ομως, ακόμη κι ο συμβιβασμός μιας τέτοιας εκδοχής δεν αρκεί για να καθησυχάσει.

Το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας, έχοντας την υποστήριξη των ευρω-ατλαντιστών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, είναι αποφασισμένο να επιβάλει τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο ακόμη και με τη δύναμη της συνήθειας. Αλλωστε, το ζήτημα της κυριαρχίας του Αιγαίου θεωρείται ως κοινό για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οποιεσδήποτε πολιτικές διαβουλεύσεις και συμφωνίες στο χώρο της δυτικής συμμαχίας θεωρούνται προοίμιο δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ γίνεται αντιληπτή η συνέχεια της τύχης του Αιγαίου. Πιο απλά, οποιαδήποτε συμφωνία πολιτική καθαγιάζεται ή αναιρείται από τις ΗΠΑ διά μέσου του ΝΑΤΟ ως επικυρίαρχη δύναμη.

Πολύς λόγος γίνεται για το ρόλο του Τούρκου πρωθυπουργού, Ερντογάν, στον δυτικοευρωπαϊκού τύπου εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Λέγεται ότι παίζει το αποφασιστικό πολιτικό του χαρτί γι' αυτό κι η σκανδαλώδης υποστήριξή του στην Ευρωενωσιακή Σύνοδο της 17ης του Δεκέμβρη από τους εταίρους.

Οι λιπόψυχοι, παραδόπιστοι απόγονοι των αποικιοκρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο στο καθησυχαστικό πρόσωπο ενός πρωθυπουργού της Τουρκίας που είναι ανεκτός από το αφανές πολιτικο-στρατιωτικό κατεστημένο μπορούν να δείχνουν εμπιστοσύνη. Η πιθανότητα λαϊκών εκρήξεων στην Τουρκία τρομάζει ως συνήθως τους ευρωενωσίτες τσιφούτηδες. Η ευρωενωσιακή προοπτική της Τουρκίας γεμίζει δικαιολογημένες ελπίδες τη μεγάλη μερίδα του τουρκικού λαού που ζει σ' ένα κατ' ουσία δικτατορικό καθεστώς. Ομως, η ελπίδα είναι πάντα εύθραυστη όταν πρόκειται να θιγούν ισχυρά συμφέροντα που οδηγούν συνήθως τις ισχυρές δυνάμεις σε επαίσχυντες αντιλαϊκές συμφωνίες.

Οπως και να 'χει η αμφίβολη ευρωενωσιακή κατάληξη της Τουρκίας με τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα συμπλέκεται διά μέσου των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο με την Ελλάδα και τα δικά της επίσης οξύτατα εσωτερικά προβλήματα (αγροτικό, Παιδεία, Υγεία, εργασία). Στο σημείο αυτό έχει σημασία να προστεθούν οι επιδιώξεις του ευρωατλαντικού παράγοντα που συνοψίζονται στον καθολικό έλεγχο του Αιγαίου διά μέσου της ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας. Το μέλλον των τουρκικών διεκδικήσεων δε βρίσκεται στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά στις Βρυξέλλες του ΝΑΤΟ. Οι όποιες συμφωνίες πολιτικών και οικονομικών παροχών από την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση προς την Τουρκία θα λειτουργήσουν ως αντάλλαγμα για την άρση οποιωνδήποτε αντιρρήσεών της για την άνετη κι ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των εδαφών της από τον ευρωατλαντισμό, δηλαδή το ΝΑΤΟ ή όποιο τυχόν παραΝΑΤΟ δημιουργηθεί. Σε αυτή τη διελκυστίνδα η Ελλάδα είναι προδικασμένη και γι' αυτό υποχρεωμένη να παίξει τον δεύτερο και τρίτο ρόλο.

Είναι ο ρόλος της εξυπηρέτησης δυτικοσυμμαχικών συμφερόντων μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Το μοναδικό κόκαλο από τη δυτική συμμαχία στον ελληνο-καπιταλιστικό «σκύλο» είναι η λεγόμενη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου σε βαλκανικές χώρες. Ωστόσο, ακόμη κι αυτό δεν είναι πάγια κατάσταση. Αντίθετα, δύναται μελλοντικά να ανατραπεί από μια ανάλογη άνοδο της αστικής τάξης αυτών των χωρών και κατόπιν υποδείξεων από τους ισχυρούς του ευρωατλαντισμού (ΗΠΑ, ΕΕ) για ειδικά στρατηγικά συμφέροντα. Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι τα Βαλκάνια κι η Μέση Ανατολή είναι συγκοινωνούντες χώροι σε ρευστό, ηφαιστειακό υπέδαφος που βρίσκεται σε περίοδο έξαρσης. Ως πιθανή πρόβλεψη δύναται να είναι η παράλληλη όξυνση των εσωτερικών προβλημάτων Ελλάδας και Τουρκίας που θα τις οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Ωστόσο, η εσωτερική κρίση προβλημάτων δύναται και να οδηγήσει σε αυξανόμενη σύνδεση των λαών τους σ' ένα αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Ιδωμεν...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ