Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Εδραιώνεται η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου

Το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο

Motion Team

Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με την εκπόνηση μελετών για τα δημόσια έργα που από χθες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οπως τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, με το νομοσχέδιο επιχειρείται η εδραίωση του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα των μελετών των δημόσιων έργων, η εκτόπιση των μικρομεσαίων μελετητών και η ουσιαστική απαγόρευση εισόδου νέων στον κλάδο. Ο βουλευτής είπε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υποβαθμίζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και προωθείται η ιδιωτικοποίησή τους.

Τα προβλήματα, είπε, των δημοσίων έργων δε λύνονται όσο επικρατεί το καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς», το οποίο έχει μοναδικό του κριτήριο το κέρδος και τόνισε ότι η διαδικασία των μελετών είναι ένας μόνο κρίκος στην αλυσίδα των παραγωγής δημοσίων έργων. Το θέμα των μελετών, συνέχισε, δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό και έχει να κάνει με το εάν η μελέτη αντιμετωπίζει το δημόσιο έργο ως κοινωνικό αγαθό ή απλώς ως κέρδος.

Το ΚΚΕ, είπε, βλέπει την όλη διαδικασία παραγωγής των δημόσιων έργων από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό το λόγο, τόνισε, χρειάζεται η ίδρυση ενός ενιαίου κρατικού φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται για την παραγωγή των δημόσιων έργων. Ο φορέας αυτός θα βρίσκεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τους επιστήμονες του χώρου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα δραστηριότητας και συνεταιρισμών των μηχανικών.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη Γενάρη θα ανοίξουν οι προσφορές για δημόσια έργα ύψους 1,7 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχτούν έργα ύψους 5 δισ. ευρώ. Είπε ότι όλα τα έργα που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν μπλοκαρισμένα λόγω προσφυγών κατά του «μαθηματικού τύπου», με τον οποίο γινόταν η ανάθεσή τους.

Από τη μεριά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου ότι καθυστερεί τα απαραίτητα έργα και είπαν ότι οι ρυθμίσεις που γίνονται δεν είναι συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ