Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση υποθάλπει την εργοδοτική αυθαιρεσία

Ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου εργαζόμενο στην Κόρινθο, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση για το θέμα των μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, την ανασφάλιστη εργασία και την προστασία των παιδιών από την παράνομη εργασία φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με αφορμή το θάνατο του 15χρονου εργαζόμενου μαθητή Δημήτρη Καραγιάννη, σε μάντρα φορτηγών στον Ισθμό Κορίνθου. Στην Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και ο Τάκης Τσιόγκας αναφέρουν:

«Την Πέμπτη 23/12/1004 ένας 15χρονος μαθητής του 3ου ΤΕΕ Λουτρακίου, ο Δημήτρης Καραγιάννης, εργαζόμενος στην επιχείρηση Σταύρου και Μελέτη Λουκά και Σία ΟΕ, στον Ισθμό Κορίνθου, σκοτώθηκε την ώρα που οδηγούσε κλαρκ. Ο θάνατός τους ήρθε να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων στο νομό Κορινθίας, στα εργοτάξια της Μότορ Οϊλ, στα Σωληνουργεία, στις οικοδομές κ.ά., αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, πως η εργοδοσία δε διστάζει να θυσιάσει ακόμα και ζωές παιδιών προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της. Στην εταιρία αυτή και άλλοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε θέσεις που απαιτούν ειδικότητα π.χ. χειρισμός κλαρκ, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Η πολιτική της κυβέρνησης εξασφαλίζει με τα νομοθετήματά της το μέγιστο κέρδος για την εργοδοσία, υποθάλπει την εργοδοτική ασυδοσία.

Η χρόνια πολιτική της λιτότητας, της ιδιωτικοποίησης των βασικών κοινωνικών παροχών, της Παιδείας, της Υγείας, της λειτουργίας τεχνικών σχολών και εκπαιδευτηρίων πριν ολοκληρωθεί η 12χρονη βασική εκπαίδευση, εξαναγκάζει παιδιά της μαθητικής ηλικίας που θα έπρεπε να φοιτούν μόνο στα σχολεία τους να βγαίνουν νωρίς για το μεροκάματο, προκειμένου να μην επιβαρύνουν το λαϊκό οικογενειακό προϋπολογισμό. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα ότι η χρησιμοποίηση ανασφάλιστων και ανειδίκευτων νέων εργατών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πηγή χρυσής κερδοφορίας για τους καπιταλιστές και είναι η κύρια και βασική αιτία εργατικών ατυχημάτων όπως του Δημήτρη Καραγιάννη.

Χαρακτηριστικό, επίσης, της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ουσιαστική ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου και οι οποίοι έλεγχοι έρχονται συνήθως μετά τα τραγικά συμβάντα. Αποδεικνύεται έτσι πως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για ευαισθησίες σχετικά με τα λαϊκά προβλήματα της "καθημερινότητας" είναι κενό γράμμα».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό εάν και πότε η κυβέρνηση:

  • Θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλιάς και την προστασία της ζωής της εργατικής τάξης.
  • Θα πάρει μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν ανασφάλιστοι και ανειδίκευτοι εργάτες σε εργασίες που απαιτούν ειδίκευση και
  • Θα πάρει μέτρα, ώστε τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να μην εξαναγκάζονται να βγαίνουν στο μεροκάματο πριν ολοκληρώσουν τη 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευσή τους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ