Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 600 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Οχι στο ξεπούλημα της Καραθώνας

«Σώστε την παραλία Καραθώνα». Την έκκληση αυτή κάνουν οι κάτοικοι του Ναυπλίου, αποκρούοντας τα σχέδια της κυβέρνησης και της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» με τα οποία η Καραθώνα, η «μοναδική» μικρή ελεύθερη παραλία της περιοχής, που αποτελεί ένα φυσικό και αναλλοίωτο μέχρι σήμερα τοπίο, απειλείται με ξεπούλημα, ιδιωτικοποίηση και δόμηση ερήμην και σε βάρος των κατοίκων του δήμου και όλων των επισκεπτών.

Η έκκληση αυτή - ανοιχτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν μέχρι τις 12 Γενάρη 2005 600 κάτοικοι της περιοχής, απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους υπουργούς, τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αργολίδας, το δήμαρχο Ναυπλίου, τους βουλευτές του νομού, τις Τοπικές Οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων και την ΕΤΑ ΑΕ.

«Η χρήση της Καραθώνας, πλην της παραλίας και του αιγιαλού - επισημαίνεται στην έκκληση - παραχωρήθηκε στον ΕΟΤ το 1968, από το υπουργείο Οικονομικών. Εκτοτε, η μόνη αναβάθμιση της περιοχής, μέχρι σήμερα, έγινε από το Δήμο Ναυπλίου με ήπιες παρεμβάσεις, για τις ανάγκες των λουομένων και των επισκεπτών, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον.

Μετά την παραχώρηση της περιουσίας του ΕΟΤ στην Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων ή Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), άρχισε να απειλείται με ξεπούλημα και ήδη η ΕΤΑ ΑΕ προχώρησε σε παράνομη εκμίσθωση 1.500 μ. αιγιαλού και παραλίας που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτη».

«Οι χιλιάδες λουόμενοι της μοναδικής λαϊκής παραλίας της περιοχής - τονίζεται στην επιστολή - δεν επιτρέπεται να πέσουν θύματα κερδοσκόπων, στο όνομα της ενίσχυσης του κρατικού προϋπολογισμού και της υποτιθέμενης τόνωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Επισημαίνουμε ότι η πόλη του Ναυπλίου μέχρι σήμερα έχει συμβάλει με βαρύ τίμημα για την τουριστική ανάπτυξη της Αργολίδας και της χώρας, με την οικοδόμηση εντός του αρχαιολογικού χώρου Ακροναυπλίας των ξενοδοχείων, ΞΕΝΙΑ, ΝΑΥΠΛΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, αλλά και του ΑΜΦΙΤΡΥΩΝΑ, με αποτέλεσμα την απαράδεκτη καταστροφή τμήματος της παλιάς πόλης του Ναυπλίου».

«Δηλώνουμε - υπογραμμίζεται στην έκκληση - ότι δε θα ανεχθούμε να βρεθούμε για άλλη μια φορά προ τετελεσμένων γεγονότων. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και της Καραθώνας από την ΕΤΑ. Τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής δε σημαίνει αναγκαστικά τσιμέντο, δόμηση και ιδιωτικοποίηση. Η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει σεβασμό και διατήρηση του φυσικού τοπίου και του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας ουσιαστικά υπόψη το κοινωνικό σύνολο».

Οι κάτοικοι του Ναυπλίου καταλήγουν την έκκλησή τους, τονίζοντας: «Προκειμένου να αποφευχθούν νέες εντάσεις και επεισόδια στην περιοχή μας, όπως αυτά του Απριλίου και Ιουλίου του 2004, για να ακυρωθεί η παράνομη σύμβαση ενοικίασης του αιγιαλού Καραθώνας: Ζητάμε από όλους τους αρμόδιους να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια δόμησης, μίσθωσης ή ξεπουλήματος της Καραθώνας. Απαιτούμε να διασφαλιστεί ο δημόσιος κοινόχρηστος χαρακτήρας της συνολικής έκτασης Καραθώνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ