Σάββατο 22 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ροδακιό»: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης «Ο φιλοξενούμενος» (μυθιστόρημα, με ήρωες έξι διανοούμενους και καλλιτέχνες που συναντιούνται στο ξενοδοχείο «Αινώ» και διαλέγονται για τη ζωή και την Τέχνη στον 21ο αιώνα. Ο Β. Χατζηγιαννίδης πήρε βραβείο του «Διαβάζω» το 2000 για το πρώτο του μυθιστόρημα, «Οι τέσσερις εποχές», το οποίο βραβεύτηκε και στη Γαλλία και μεταφράστηκε στα ιταλικά και ισπανικά). Αρχοντούλα Διαβάτη «Η μάνα του νερού» (μυθιστόρημα, με μορφή στιγμιοτύπων από τη ζωή μιας γυναίκας που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη δεκαετία του '50 και σήμερα είναι βιοπαλαίστρια μάνα δύο παιδιών). Γεύσω Παπαδάκη «Το σημειωματάριο» (ποιήματα και δώδεκα ζωγραφιές).

-- «Κέδρος»: Νίκος Φαρούπος «Λεξικό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων» (το λεξικό περιλαμβάνει λήμματα αγωνισμάτων, μύθων, για την αρχαία Ολυμπία, την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και των σημαντικότερων αρχαίων ολυμπιονικών, επάθλων, ποιητών που ύμνησαν τους αγώνες και άλλων πανελληνίων αγώνων, όπως τα Πύθια, Ισθμια, Νέμεα). Νίκος Φαρούπος «Η ζωή της Αφροδίτης (100+1 ερωτικές ιστορίες των αρχαίων Ελλήνων)». (Ερωτικές ιστορίες μυθολογικών προσώπων, θεών και θνητών). Λιλιάνα Χαμπιάνοβιτς - Τζούροβιτς «Ιβα» (μετάφραση Σλομπόντανκα Ζίλιχ, μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στη Σερβία της δεκαετίας του 1970).

-- «Scripta»: Τζούλια Κρίστεβα «Ξένοι μέσα στον εαυτό μας» (μετάφραση Βασίλειος Πατσογιαννίδης, επιμέλεια Στέφανος Ροζάνης. Δοκίμια της φημισμένης Βουλγάρας γλωσσολόγου, ψυχολόγου και συγγραφέα για ποικίλα θέματα της κοινωνίας, της ανθρώπινης συμβίωσης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων και καθηκόντων του ανθρώπου). Νόαμ Τσόμσκι «Αμερικάνικη ισχύς και νέοι μανδαρίνοι» (μετάφραση, πρόλογος Νίκος Ράπτης εισαγωγή Χόγουαρτ Ζιν. Κείμενα και διαλέξεις του Τσόμσκι για ποικίλα κοινωνικά θέματα στα χρόνια 1966-1968). Αλντους Χάξλεϊ «Ο τυφλός λυτρωτής» (μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εισαγωγή Ντέβιντ Μπράντσο - μυθιστόρημα).

-- «Πατάκης»: Στέφανος Πατάκης - Μιχάλης Σαρρής «Σοφοκλή «Αντιγόνη» (βοήθημα για τη διδασκαλία της σοφόκλειας τραγωδίας στη Β' Ενιαίου Λυκείου). Νίκος Βασιλάς «Γεωμετρία» (βοήθημα για τη Β' Ενιαίου Λυκείου, για τις μερικές σχέσεις, τα εμβαδά και τη μέτρηση του κύκλου). Δημήτρης Κατσουλάκος «Ιστορία Νεότερη και Σύγχρονη» (βοήθημα για τη Γ' Ενιαίου Λυκείου).

-- «Καλέντης»: Φρέντερικ Μαριάτ «Το πλοίο φάντασμα» (μετάφραση Λήδα Παλλαντίου - Μύρνα Καλόνα, μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο 17ο αιώνα, με φόντο την Ολλανδία και τα ωκεάνια ταξίδια των Ευρωπαίων προς την Ινδία).

-- «Σάκκουλας»: Κατερίνας Φουντεδάκη «Οι υποθέσεις γονικής μέριμνας στο νέο Κανονισμό (ΕΚ) 2201/2003» (μελέτη για το οικογενειακό δίκαιο στα πλαίσια της ΕΕ). «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή - Προπαρασκευαστικές εργασίες - συζήτηση στη Βουλή Ν.3089/2002» (πρακτικά των συνεδριάσεων, τα υπομνήματα και έγγραφα που συζήτησε η αρμόδια Ομάδα Εργασίας της Βουλής και τα δημοσιεύματα για το νόμο 3089/2002. Επιμέλεια Αχιλλέα Κουτσουρίδη - Πηνελόπης Αγαλλοπούλου). Ν. Μαρκόπουλου (εισηγητή του ΣτΕ) «Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών» (κωδικοποιημένη παρουσίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και ταξινόμηση κατ' άρθρο της σχετικής νομολογίας του ΣτΕ και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).

-- «Παπαζήσης»: Κιθ Τζένκινς «Επαναθεώρηση της Ιστορίας» (μετάφραση Νικηφόρος Σταματάκης. Κριτική μελέτη εναντίον της προσέγγισης στην ιστορία βάσει των ικανοτήτων των ιστορικών και υπέρ της προσέγγισης βάσει της μεθοδολογίας της ιστορίας).

-- «Διόπτρα» (Ζαλόγγου 9, 10678 Αθήνα, 210.3302.828): Ντμίτρι Βεριστσάγκιν «Θωρακίστε την υγεία σας (το μυστικό πρόγραμμα του Σοβιετικού Στρατού για πνευματική αρμονία, ψυχική και σωματική υγεία)» (μετάφραση Ελένη Δ. Λογαρά. Τετράτομη μελέτη για την ενεργειακή ενδυνάμωση και την ψυχική αυτοάμυνα του ανθρώπου. Ο α' τόμος τιτλοφορείται «Απελευθέρωση», ο β' «Η διαμόρφωση», ο γ' «Η επιρροή» και ο δ' «Ωριμότητα»). Ντέιβιντ Τζ. Λίμπερμαν «Πάψε να ζεις με ψέματα» (μετάφραση Καίτη Οικονόμου (μελέτη για την καταπολέμηση των αιτιών και μορφών των ψεμάτων που λέμε ή ακούμε). Θωμάς Τσακαλάκης «Ρήτορες, κτήτορες και επιβήτορες» (μυθιστόρημα). Κόλουμ Μακ Καν «Ο χορευτής» (μετάφραση Καίτη Οικονόμου, μυθιστόρημα με ήρωα τον διάσημο Ρώσο χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ). Λιφ Ενγκερ «Αργά το βράδυ, όταν σβήνουν οι φωτιές» (μετάφραση Ρόζα Τραϊκόγλου, μυθιστόρημα).

-- Ηρακλής Καρυώτης «Η μπαλάντα του έρωτα και οι αλκυονίδες νύχτες (ποιήματα, εκδόσεις «Αρσενίδη»).

-- Μηνάς Γ. Στασινός «Αλήσιον - Αλεσιαίον της αρχαίας Ηλειακής Πισάτιδας» (μελέτη για το ομηρικό Αλήσιον).

-- «Διαβάζω (διμηνιαίο περιοδικό για το βιβλίο, τεύχη 453, 454.

-- «Η Κινστέρνα» (περιοδικό λόγου και τέχνης, τεύχος 6ο, Δεκέμβρης 2004).

-- «Νέα Πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 593-595/247).

-- «Νέα Σύνορα» (περιοδικό ποικίλης πολιτιστικής ύλης, τεύχη 94, 95, 96, 97).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ