Τετάρτη 26 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Πελάτες» στις τράπεζες οι δικαιούχοι κατοικίας

Καταγγέλλει τον υπουργό Εργασίας για λαθροχειρίες σχετικά με την αυθαίρετη εξαγγελία του για 20.000 νέες κατοικίες

Δεκαεφτά χιλιάδες νέους «πελάτες» για τις τράπεζες ετοιμάζει ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αυθαίρετα εξήγγειλε είκοσι χιλιάδες νέες κατοικίες για λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει τον υπουργό για λαθροχειρίες και υπογραμμίζει ότι την αρμοδιότητα για την εξαγγελία των κατοικιών την έχει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που, σημειωτέον, δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση. Επιπλέον, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι 17.000 δικαιούχοι του ΟΕΚ θα σταλούν στις τράπεζες για δάνεια, με μοναδική υποχρέωση του Οργανισμού την επιδότηση του επιτοκίου για 9 χρόνια.

«Με τα χρήματα των εργαζομένων - σημειώνεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κοινωνική πολιτική, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η τακτική της είναι προκλητική και επικίνδυνη. Η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχει μετατρέψει όλους τους Οργανισμούς σε μηχανισμούς αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο ΟΑΕΔ αντί να δίνει επιδόματα ανεργίας χαρίζει δισεκατομμύρια στους διάφορους αετονύχηδες, το ΙΚΑ αντί να δίνει μια αξιοπρεπή σύνταξη στους απόμαχους της δουλιάς στηρίζει το τζογάρισμα του χρηματιστηρίου, τροφοδοτεί με πελάτες τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας».

Η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό Απασχόλησης αντί να κάνει ανέξοδες εξαγγελίες να απαντήσει στα εξής ζητήματα:

«- Γιατί δεν επιδοτεί το κράτος το δάνειο για πρώτη κατοικία για όλο το χρόνο μέχρι την εξόφληση;

- Γιατί δεν αυξάνει την επιδότηση αυτών των δανείων για πρώτη κατοικία;

- Γιατί δεν επαναφέρει την επιχορήγηση του ΟΕΚ από το κράτος που κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση;

- Γιατί τέσσερις μήνες μετά την Παραολυμπιάδα η εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού βρίσκεται στο 15-20%, με αποτέλεσμα να μην ξεκινάνε οι ανακατασκευές, κατά συνέπεια οι δικαιούχοι δε θα παραλάβουν ούτε το 2006;

- Ποιος θα πληρώσει τη φύλαξη του Ολυμπιακού Χωριού μέχρι την παράδοσή του στους δικαιούχους; Η εκτίμηση που κάνουν οι υπηρεσίες του ΟΕΚ είναι ότι ένας χρόνος φύλαξης θα στοιχίσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

- Ποιος θα πληρώσει τα κουβαρνταλίκια του "Αθήνα 2004" και της κυβέρνησης που το τετραγωνικό θα περάσει τα 2.000 ευρώ στο Ολυμπιακό Χωριό;».

Και ξεκαθαρίζει: «Συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις μας και αναπτύσσοντας την πάλη μας για να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν την προώθηση ριζικών αλλαγών στην πολιτική γης και στη στεγαστική πολιτική, για δωρεάν κατοικία που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, διεκδικούμε:

Να αλλάξει ριζικά η σύνθεση του ΔΣ του ΟΕΚ και την πλειοψηφία να έχουν οι εργαζόμενοι για να σταματήσει να είναι κομματικό μαγαζί της εκάστοτε κυβέρνησης. Κυρίαρχο πρόγραμμα να είναι το κατασκευαστικό με δημιουργία σύγχρονων κατοικιών για τους δικαιούχους. Παραχώρηση δημόσιας γης στον ΟΕΚ για ανάπτυξη κατασκευαστικού προγράμματος. Να αυξηθεί στο 1,5% η εργοδοτική εισφορά υπέρ ΟΕΚ, ανάλογα να αυξηθεί και η κρατική επιχορήγηση. Τα δάνεια να είναι από κεφάλαια του ΟΕΚ, άτοκα και στο ύψος της κατοικίας. Να σταματήσει ο Οργανισμός να στέλνει πελάτες στις τράπεζες. Να επιβαρυνθεί ο "Αθήνα 2004" το οικονομικό κόστος της επιπλέον δαπάνης, της ανακατασκευής και της φύλαξης του Ολυμπιακού Χωριού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ