Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Δε γίνεται γενοκτονία αλλά χρειάζεται δίκη...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Τη διεξαγωγή δίκης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ σε σχέση με τις «βιαιότητες» κατά του πληθυσμού της δυτικής επαρχίας του Σουδάν, Νταρφούρ, πρότεινε πενταμελής επιτροπή νομικών που διόρισε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν στην περιοχή διαδραματίζεται γενοκτονία εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού.

Η έκθεση της επιτροπής μολονότι δε χαρακτηρίζει γενοκτονία τα όσα διαδραματίζονται στο Νταρφούρ τα τελευταία δύο χρόνια, καταγράφει εντούτοις σαφείς νύξεις για τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων, δυνάμεων του στρατού αλλά και ανταρτών στις σφαγές και διώξεις εις βάρος χιλιάδων κατοίκων της δυτικής σουδανικής επαρχίας από τις αρχές του 2003.

Ωστόσο, η πρόταση διεξαγωγής σχετικής δίκης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο προσκρούει ως γνωστόν στην άρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν το συγκεκριμένο οργανισμό (ώστε να μη βρεθούν εαυτές κατηγορούμενες για τις επεμβάσεις τους σε Ευρώπη, Ασία, Περσικό Κόλπο κλπ), ενώ υποστηρίζεται ένθερμα κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και... η Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ