Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενεργότερη «ανάμειξη» προαναγγέλλει η Ράις

ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για ενεργότερη ανάμειξη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» διαμήνυσε η νέα ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μετά από συνάντηση που είχε με Ισραηλινούς διπλωμάτες. Η Ράις, που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας στην περιοχή, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ειρήνη χωρίς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, που θα είναι βιώσιμο και θα έχει ενιαίο έδαφος και το Ισραήλ οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι' αυτό». Δηλώσεις για το Παλαιστινιακό έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ουάσνγκτον στηρίζει «τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός του Αμπάς, αλλά θα πρέπει να αφοπλιστούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις».

Ο ίδιος ο Αμπάς, από την πλευρά του, έφθασε, χτες, στην Αγκυρα, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την τουρκική ηγεσία. Στην Αγκυρα αναμένεται, σήμερα, και ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, προκειμένου να διαπραγματευτεί «συμφωνίες εξοπλιστικού περιεχομένου».

Πριν φύγει από τη Μόσχα, όπου, επίσης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Αμπάς παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κομερσάντ», όπου αναφέρει ότι γνωρίζει «τα σκοτεινά σημεία της πολιτικής του προκατόχου του Γιάσερ Αραφάτ, τα οποία έχουν επικριθεί από τη Δύση». Συγκεκριμένα, ο Αμπάς αναφέρει πως γνωρίζει ότι «κατά τη Δύση ο Αραφάτ ήταν τρομοκράτης, εμπόδιζε τις μεταρρυθμίσεις, δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις του στις συμφωνίες και ήταν δικτάτορας». «Τα λαμβάνουμε όλα αυτά υπόψη μας», καταλήγει ο Αμπάς, συμπληρώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν και την πλευρά της «συνετής και πατριωτικής πολιτικής του Αραφάτ, που προτίθενται να ακολουθήσουν και τώρα».

Αναβολές και απαγορεύσεις

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η παράδοση του ελέγχου 4 πόλεων της Δυτικής Οχθης στις παλαιστινιακές δυνάμεις από τον ισραηλινό στρατό, μετά από την κλιμάκωση της έντασης που παρατηρείται στη Λωρίδα της Γάζας. Το έναυσμα δόθηκε από τη δολοφονία ενός 10χρονου κοριτσιού σε σχολείο της Ράφα από ισραηλινά πυρά, όπως καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι και ΟΗΕ, αν και ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι εμπλέκεται στο περιστατικό. Ακολούθησε επίθεση με όλμους κατά εβραϊκού εποικισμού, ενώ 8 ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις απειλούν με διακοπή της συμφωνίας της κατάπαυσης του πυρός αν ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει αυτήν την τακτική.

Τέλος, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μένι Μαζούζ, κάλεσε την κυβέρνηση Σαρόν να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης παλαιστινιακής γης που βασίζεται σε νόμο του 1950, που, μυστικά, επανενεργοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Ο νόμος προβλέπει ότι μετά την πάροδο ορισμένων χρόνων, γη και εκτάσεις Παλαιστινίων που δεν έχουν εμφανιστεί αυτό το χρονικό διάστημα περνούν στη δικαιοδοσία του ισραηλινού Δημοσίου. Ο γενικός εισαγγελέας, όμως, τόνισε ότι ο νόμος δεν μπορεί να ισχύσει εφόσον οι Παλαιστίνιοι απομακρύνθηκαν από τις περιουσίες τους εξαιτίας των ισραηλινών μέτρων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ