Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Νέο παλατιανό πραξικόπημα

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Ο μονάρχης του Νεπάλ Γκιανέντρα προχώρησε χτες για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια στην πραξικοπηματική καθαίρεση της κυβέρνησης συνασπισμού, την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και την ανάληψη της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας από τον ίδιο για τουλάχιστον «τρία χρόνια».

Ολοι οι πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα «Ρόιτερ» και «Γαλλικό Πρακτορείο», τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο πρωθυπουργός Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα, που είχε επανέλθει στα καθήκοντά του το περασμένο καλοκαίρι, καθαιρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Ο Γκιανέντρα προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα παρουσιάζοντας μια εικόνα «ελέγχου» της κατάστασης. Κάτοικοι του Κατμαντού ανέφεραν ότι τα τηλεφωνικά δίκτυα, τόσο το σταθερό διεπιλογικό δίκτυο όσο και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σταμάτησαν να λειτουργούν.

Ο ΓΓ του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, είπε στο BBC ότι ο βασιλιάς «προχώρησε σε πραξικόπημα, κατηγορώντας όλα τα πολιτικά κόμματα επειδή δεν υπήρξαν ειρηνευτικές συνομιλίες ούτε καθορισμός ημερομηνίας των εκλογών».

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομία περιπολούσαν τους δρόμους, κι είχαν επιβάλει αποκλεισμό σε όλα τα κρίσιμης σημασίας κτίρια της πρωτεύουσας - το παλάτι, τη Βουλή, κυβερνητικά κτίρια.

Σε μια δήλωση, την ειρωνεία της οποίας δε φάνηκε να αντιλαμβάνεται, ο Γκιανέντρα είπε ότι «όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις και οι πολιτικοί ηγέτες θα έπρεπε να έχουν ενωθεί για να προστατεύσουν τη δημοκρατία στη χώρα», συνεχίζοντας ότι ανέλαβε να την «προστατεύσει» ο... ίδιος.

Ο μονάρχης αξιώνει την πλήρη καταστολή της εξέγερσης του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού, που εδώ και πάνω από 9 χρόνια βρίσκεται σε πόλεμο με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ελέγχει «μεγάλο τμήμα» της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του στρατού.

Ο βασιλιάς Γκιανέντρα, παρατηρούν αναλυτές, ανοίγει ένα πόλεμο σε «δύο μέτωπα»: εναντίον των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ειδικά της αριστεράς - το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό είναι το μεγαλύτερο κόμμα της διαλυθείσας Βουλής και συμμετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού, πράγμα που ο Γκιανέντρα δε χώνεψε - και εναντίον των μαοϊκών ανταρτών. Ακόμη και με τη (δεδομένη) στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη πανίσχυρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μοιάζει «αμφίβολο» το ενδεχόμενο να κερδίσει τον πόλεμο. Η κυβέρνηση της Ινδίας, που υποστήριζε την ανάγκη «ειρηνικής λύσης», εξέφραζε «ανησυχία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγυρισμοί και επιφυλάξεις (2006-05-20 00:00:00.0)
«Μην άρετε το εμπάργκο όπλων» (2005-04-27 00:00:00.0)
«Αναποφάσιστη» για τη «βοήθεια» η Ουάσιγκτον (2005-03-04 00:00:00.0)
Ενας ακόμη «προληπτικός πόλεμος» (2004-04-25 00:00:00.0)
Συνεχιζόμενος αγώνας (2004-04-08 00:00:00.0)
Φοιτητικές ελπίδες και μακιαβελικά παιγνίδια (2004-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ