Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
«Ιδιοκτήτες είναι οι νεκροί μάρτυρες»

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της μήνυσης κατά 30 πολιτών για τις 4 Νοέμβρη. Χτες, η Σκοπευτική Εταιρία προχώρησε σε δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες της Καισαριανής, υπό το βάρος των αγώνων τους

Από παλιότερη κατάθεση στεφανιού στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Από παλιότερη κατάθεση στεφανιού στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Υπό το βάρος των επίμονων αγώνων που έχει αναπτύξει ο λαός και η δημοτική αρχή της Καισαριανής για την προστασία του Σκοπευτηρίου της πόλης ως «ιστορικού χώρου», η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία (ΠΣΕ) προχώρησε χτες σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από το Γ' Εφετείο Αθηνών, ότι η εκδίκαση μήνυσης που η ΠΣΕ είχε υποβάλει για «φθορά ξένης περιουσίας» κατά 30 πολιτών της Καισαριανής, αναβάλλεται για τις 4 Νοέμβρη 2005.

Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης επειδή δεν είχε κλητευτεί ο μηνυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, Παρ. Ρούσσος. Παράλληλα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε ότι πρέπει να εξεταστούν οι λόγοι για τη μη κλήτευση του τελευταίου.

Υπενθυμίζεται ότι, η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρία κατέθεσε μήνυση για φθορά ξένης περιουσίας στα μέλη του προηγούμενου (1998-2002) Δημοτικού Συμβουλίου Καισαριανής, σε εργαζομένους και πολίτες του δήμου, επειδή το Νοέμβρη του 2001 προσπάθησαν να εγκαταστήσουν στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου μνημείο, στην ολοκλήρωση του οποίου είχε συμβάλει οικονομικά και το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ο νομικός εκπρόσωπος της ΠΣΕ ανέλαβε τις εξής δεσμεύσεις:

  • Ο δήμος της Καισαριανής έχει την άδεια να τοποθετήσει άμεσα στο χώρο του Σκοπευτηρίου το σχετικό μνημείο, που είναι έτοιμο από χρόνια.
  • Εξασφαλίζεται ανοιχτή πρόσβαση για το κοινό στον επίδικο χώρο των 25 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το μνημείο.
  • Η ΠΣΕ καλείται να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην πολιτεία, για την οριστική της μεταφορά σε άλλο χώρο.
«Λειψή» η δικαίωση της ιστορικής μνήμης

Οι δεσμεύσεις από την πλευρά της ΠΣΕ έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από το πλήθος των κατοίκων και εργαζομένων της Καισαριανής οι οποίοι, από νωρίς το πρωί, είχαν κυριολεκτικά κατακλύσει το χώρο μέσα και έξω από την αίθουσα όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση.

«Σε καμιά χώρα του κόσμου δε θα μπορούσε, ένας τόπος θυσίας της ζωής εκατοντάδων ή και χιλιάδων ανθρώπων όπως είναι το Σκοπευτήριο Καισαριανής, να είναι, σχεδόν μισό αιώνα μετά, αντικείμενο διεκδίκησης, και να μην υπάρχει σε αυτόν τον τόπο ένα μνημείο στημένο από την πολιτεία και από τους φορείς της για να καταθέτουμε ένα στεφάνι στη μνήμη αυτών των ηρώων», σημείωσε στο «Ρ» ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Γ. Μαγκάκης.

Μηδενική καταγράφεται ουσιαστικά, η παρέμβαση της πολιτείας για την απαλλοτρίωση του χώρου, πολύ περισσότερο για την ανάδειξη της πολύτιμης ιστορικής ταυτότητάς του. Για όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι της Καισαριανής δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ολόπλευρα να αγωνίζονται, έχοντας στο πλευρό τους και τη στήριξη της σημερινής δημοτικής αρχής. Κι όλα αυτά, για ένα χώρο που έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός», με απόφαση της Ελληνικής Βουλής.

«Δίωξη εναντίον της Ιστορίας» χαρακτήρισε, μιλώντας στο «Ρ», τη δίκη, ο κατηγορούμενος και δήμαρχος της Καισαριανής, Θ. Μπαρτσώκας.

«Εμείς κάναμε το καθήκον που έπρεπε να κάνουμε και που έπρεπε να κάνει η ίδια η πολιτεία», δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Κατημερτζής, πρώην δήμαρχος Καισαριανής και νυν δημοτικός σύμβουλος, επίσης κατηγορούμενος για την υπόθεση. Και πρόσθεσε: «Αυτός ο συγκεκριμένος χώρος ιδιοκτήτες έχει μόνο τους νεκρούς που σκοτώθηκαν για να απελευθερώσουν τη χώρα από το φασισμό».

Στη δίκη παραβρέθηκαν ο Παν. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος της ιστορικής πόλης, ο Φ. Τσέκερης, ΓΓ της Πανελλήνιας Ενωσης Εθνικής Αντίστασης και άλλοι αγωνιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ