Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δυναμικό «όχι» στον υποσταθμό

Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί κάτοικοι του Δήμου Σταυρούπολης μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το κάλεσμα των Δημοτικών Αγωνιστικών Κινήσεων Σταυρούπολης και Πολίχνης, της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πολίχνης, του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης και της Επιτροπής Ειρήνης Πολίχνης, απαιτώντας: Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και σε οποιαδήποτε άλλη κατοικημένη περιοχή. Να αξιοποιηθούν σα χώροι πρασίνου και αναψυχής τα στρατόπεδα της περιοχής και να μην οικοπεδοποιηθούν. Να προγραμματιστεί η απομάκρυνση των εναέριων γραμμών Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ που διασχίζουν την περιοχή. Να προβούν σε πιο μαζικές κινητοποιήσεις. Επίσης, ζητούν να φύγουν οριστικά τα επικίνδυνα χημικά από το εργοστάσιο «ΔΙΑΝΑ» που έχει κλείσει εδώ και χρόνια και τα οποία είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, όπου συμμετείχαν μαθητές από όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Σταυρούπολης μαζί με τους καθηγητές τους. Γύρω στις 11.30 το πρωί απέκλεισαν τη λεωφόρο Λαγκαδά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το χώρο που προορίζεται για εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ. Κατά τη διάρκεια αποκλεισμού της λεωφόρου έστεισαν βαρέλια και ξύλινους κυλίνδρους της ΔΕΗ στη μέση του δρόμου, άναψαν βεγγαλικά που έβγαζαν χρωματιστό καπνό, ενώ ομάδα μαθητριών παρουσίασε χωροθέατρο με σχετικό θέμα. Οι μαθητές κρατούσαν μαύρα πανό και πικέτες με πρωτότυπα συνθήματα εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το αστικό περιβάλλον των Δυτικών Συνοικιών, την αγωνιστική τους διάθεση και τα όνειρά τους για ένα κόσμο διαφορετικό, για τα δικαιώματά τους στη ζωή.

Αμέσως μετά, συνέχισαν με μία μαζική πορεία έως το στρατόπεδο όπου έγιναν ομιλίες εκ μέρους των μαθητών από την Ν. Μουζακίτη, μέλος περιβαλλοντικής ομάδας σχολείου της Πολίχνης, τον Γ. Αναστασιάδη, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και το δήμαρχο Σταυρούπολης Δ. Παπαδόπουλο. Οι ομιλητές επισήμαναν τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας βάσει επιστημονικών ερευνών και απαίτησαν να μη γίνει η εγκατάσταση. Ο Δ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν και πως δεν μπορεί η Πολιτεία να αποφασίζει για αυτούς χωρίς αυτούς. Υπογράμμισε, τέλος, τη συνολικότερη υποβάθμιση των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ