Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απώλεια για τον πνευματικό κόσμο

Σε ηλικία 85 ετών, έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Κυριακής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, η τιμημένη με κρατικά βραβεία λογοτεχνίας, με το Βραβείο των Δώδεκα και με βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέας Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Εντονη προσωπικότητα των Γραμμάτων και των Τεχνών, με πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα, ακούραστη τάχθηκε στον αγώνα της δημοκρατίας, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, εργάστηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ παράλληλα πρόσφερε καταφύγιο σε πολλούς αντιστασιακούς διανοουμένους στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς ο άντρας της Ροζέ Μιλλιέξ ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου.

Η Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ γεννήθηκε στην Αθήνα, από μεγαλοαστική οικογένεια. Παντρεύτηκε τον Γάλλο φιλέλληνα διανοούμενο Ροζέ Μιλλιέξ. Η πρώτη της εμφάνιση στα Γράμματα έγινε με δύο διηγήματά της στο περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα» (1945), ενώ είχε ήδη μεταφράσει τη «Σιωπή της θάλασσας» του Βερκόρ (που κυκλοφόρησε παράνομα), καθώς και διάφορα θεατρικά έργα. Μετά την Κατοχή, έφυγε με το σύζυγό της για τη Γαλλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα Αισθητικής και Ιστορίας της Τέχνης στο Μουσείο του Λούβρου. Συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών του Παρισιού ως Ελληνίδα εκπρόσωπος γυναικών αντιστασιακών. Με την επιστροφή της στην Αθήνα και μέχρι το 1959, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη συγγραφή πολλών μυθιστορημάτων. Παράλληλα, πρόσφερε υπηρεσίες στο ερευνητικό πρόγραμμα του Κέντρου Μικρασιατικών Μελετών. Από το 1959 μέχρι το 1971, συνεργάστηκε με τον Ροζέ Μιλλιέξ στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο στην Κύπρο. Στη διάρκεια της δικτατορίας, πρωτοστάτησε στην ίδρυση έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στη Γένοβα της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτευση και ενώ της είχε αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα, εργάστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο ως υπεύθυνη εκπομπών και συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ