Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
«Εχει χαθεί κάθε μέτρο»

Εμπορευματοποίηση των μνημείων εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με αφορμή τις παραχωρήσεις του αρχαιολογικού χώρου του Ποσειδώνα και της Στοάς Αττάλου για τις διαφημιστικές «ανάγκες» πολυεθνικών εταιριών.

«Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία, δεν αποτελούν αντικείμενα εκμετάλλευσης με αποκλειστικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους, αλλά παιδευτικά αγαθά και μάρτυρες της εθνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού» σημειώνουν οι αρχαιολόγοι.

Η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων, εκτιμά ο ΣΕΑ, «απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση, περιχαράκωση των ορίων και όσον αφορά στην επιλογή των μνημείων που παραχωρούνται και στις επιτρεπόμενες χρήσεις και τους όρους παραχωρήσεως, αλλά και στο οικονομικό όφελος (...). Διαφορετικά, το ΥΠΠΟ θα σύρεται πίσω από τα διάφορα αιτήματα και ίσως δεν είναι μακριά ο χρόνος που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα απασχολείται με αίτημα παραχωρήσεως του Παρθενώνα για κοκτέιλ ή της αίθουσας του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για διαφήμιση εσωρούχων».

Ωστόσο ο Σύλλογος θεωρεί, ότι, «δεδομένου ότι τα κονδύλια για τον Πολιτισμό και ιδιαίτερα για τα μνημεία και την Πολιτιστική Κληρονομιά είναι τις τελευταίες δεκαετίες εξευτελιστικά, θα μπορούσε να γίνει ανεκτή κάποια χρήση των μνημείων για την εξεύρεση πόρων, οι οποίοι μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση και ανάδειξή τους». Να σημειωθεί εδώ ότι, ανεξάρτητα των προθέσεων, και αυτού του είδους η «επιλεκτική» παραχώρηση - έστω και με όρους - δε λύνει το πρόβλημα της εμπορευματοποίησης, αφού και πάλι το μνημείο τίθεται υπό οικονομική διαπραγμάτευση και υπονομεύεται, παράλληλα, το αίτημα για γενναία κρατική ενίσχυση του πολιτισμού.

Πάντως, ο ΣΕΑ κλείνει την ανακοίνωσή του διερωτώμενος γιατί καθυστερεί η αναπροσαρμογή των τελών υπέρ του ΤΑΠΑ για τις φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, χρήση εικόνας κλπ. σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ