Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ»
Αναποτελεσματικές ρυθμίσεις χειραγώγησης των δικαστών

Θετική ψήφος από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ

Με τις θετικές εισηγήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, έγινε χτες αποδεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον «εσωτερικό έλεγχο της δικαιοσύνης». Αντίθετα, για αναποτελεσματικές ρυθμίσεις χειραγώγησης, που κάθε άλλο παρά βελτιώνουν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, μίλησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δε θα υπερψηφίσει το νομοθέτημα.

Αναφερόμενη στο θόρυβο με τις κατηγορίες για χρηματισμό δικαστικών, η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε ότι πρέπει να σκεφτεί κανείς «γιατί σήμερα δημοσιοποιούνται με τέτοιον τρόπο και να αναρωτηθούμε ποιος εξυπηρετείται», μιλώντας για «φαινόμενα ενός σαθρού συστήματος, με μέγιστη αξία το κέρδος». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε «απολύτως κατασταλτική κατεύθυνση» και «οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση και έλεγχο των δικαστικών λειτουργών»! Για τη λειτουργία της δικαιοσύνης σημείωσε ότι θα «πίπτει πέλεκυς επί δικαίων και αδίκων», ενώ το νομοσχέδιο «θα αποδειχθεί εντέλει και αναποτελεσματικό». «Μαζί με τα ξερά ας κάψουμε και ολίγα χλωρά ως παραδειγματισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, για τη φιλοσοφία του προτεινόμενου νόμου. Παράλληλα, για το ισχύον καθεστώς στη δικαιοσύνη, αναρωτήθηκε ρητορικά γιατί δεν υπήρξε κυβερνητική παρέμβαση, ενώ «δεν υπάρχει απεργία που να μην έχει κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική από την ελληνική δικαιοσύνη εδώ και χρόνια» ή όταν η δικαιοσύνη αξιοποιήθηκε σε βάρος των αγροτικών κινητοποιήσεων με τα περίφημα «αγροτοδικεία». Επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις έχουν στόχο «το δικαστικό σώμα να βρίσκεται υπό συνεχή κατηγορία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αδυναμία να διεκδικήσει θεσμικά ή οικονομικά αιτήματα». Το ΚΚΕ κρίνει πολιτικά το νομοσχέδιο, διευκρίνισε η Λιάνα Κανέλλη, υπό το πρίσμα του ότι «προωθείται από την ΕΕ το 5ετές πρόγραμμα της Χάγης και κατασταλτικές άλλες ρυθμίσεις».

Σημειώνοντας πως επιδίωξη του νομοθετήματος είναι «να γίνουν οι δικαστές με το ζόρι επαρκείς», αφού παρέχεται η «δυνατότητα να εντατικοποιείται η δουλιά των δικαστών», πρόσθεσε ότι η λειτουργία της δικαιοσύνης δε θα βελτιωθεί, «εάν δεν πληρωθούν οι οργανικές θέσεις, αν δεν υπάρχει παραπάνω προσωπικό και αν δε μηχανοργανωθούν τα δικαστήρια». Κατέληξε τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στη δικαιοσύνη γίνεται ολοένα και λιγότερο προνόμιο λιγότερων»!

Με τη ...ρομφαία της κάθαρσης εμφανίστηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστ. Παπαληγούρας, δηλώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να υπάρξει κάθαρση στη δικαιοσύνη από τα στοιχεία που τη διασύρουν», υποστηρίζοντας ότι με τις ρυθμίσεις του «κλείνουν οι κερκόπορτες της διαφθοράς». Παράλληλα, απέδωσε την «άμεση αντίδραση της κυβέρνησης» στον κίνδυνο η δικαιοσύνη «να καταστεί στη συνείδηση των πολιτών μια διαδικασία αθέμιτης συναλλαγής».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Σωκράτης Κοσμίδης υποστήριξε ότι «η πάταξη της διαφθοράς είναι διαπαραταξιακή υπόθεση», τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Θετική ψήφο έδωσε και ο ΣΥΝ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη να κάνει λόγο για «παθολογία της δικαιοσύνης», που συνίσταται τόσο στα φαινόμενα διαφθοράς όσο και στις καθυστερήσεις για την απονομή της, καθώς και για «έλλειψη εμπιστοσύνης του λαού προς τη δικαιοσύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ