Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Στο 31,4% του ΑΕΠ!

Νέα σημαντική αύξηση των χρεών προς τις τράπεζες το 2004

Εκρηξη σημείωσαν και το 2004 τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών, γύρω από τα οποία σφίγγει όλο και πιο στενά η θηλιά του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρέη από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα τέλη Δεκέμβρη στα 51,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 28,5% σε σχέση με το 2003! Το τεράστιο αυτό ποσό αντιστοιχεί στο 31,4% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2003 ο τραπεζικός δανεισμός αντιστοιχούσε στο 26,3% του ΑΕΠ. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο το δανειακό βάρος αυξήθηκε κατά 5,1 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες!!!

Σε απόλυτους αριθμούς τα χρέη από δάνεια αυξήθηκαν κατά 10,4 δισ. ευρώ! Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που σημειώθηκε το 2004 για εκατομμύρια εργαζόμενους, συνέπεια των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια της ΟΝΕ. Οσο περισσότερο πιέζονται τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολύμορφες πολιτικές λιτότητας, όσο περισσότερο αυξάνουν οι λαϊκές ανάγκες, σε συνθήκες αύξησης της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, τόσο περισσότερο οι εργαζόμενοι στρέφονται στην επώδυνη λύση του τραπεζικού δανεισμού. Από την άλλη, οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες την άσχημη κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, σπεύδουν να ...«προσφέρουν» δάνεια με τοκογλυφικούς όρους, καθώς τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα του 15%, όταν τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου έχουν προ πολλού μηδενιστεί. Η αισχρή εκμετάλλευση που υφίστανται εκατομμύρια εργαζόμενοι από το τραπεζικό σύστημα συνολικά αποτυπώνεται στα... κέρδη των τραπεζών, που πέρσι εκτοξεύτηκαν και πάλι προς τα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα συνολικά χρέη από δάνεια από 40,2 δισ. ευρώ το 2003 αυξήθηκαν στα 51,6 δισ. ευρώ το 2004, ή κατά 28,5%. Από την επιμέρους ανάλυση προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ανήλθαν στα 33,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,8% από το 2003, όταν είχαν σημειώσει αύξηση 25% σε σχέση με το 2002!

Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων έφτασαν τα 17,1 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 37,4%, έναντι αύξησης 27,2% που σημειώθηκε το 2003. Οι ραγδαίοι αυτοί ρυθμοί απλώς πιστοποιούν τη χειροτέρευση της οικονομικής θέσης των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους προς τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες των οικογενειακών τους προϋπολογισμών. Τέλος, τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 60,5% και σε απόλυτα μεγέθη ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ., τα δάνεια με δικαιολογητικά αυξήθηκαν κατά 34,5% και τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 23,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ