Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΨΥΤΑΛΛΕΙΑΣ
Με αγώνες απαντούν οι κάτοικοι

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ψυτάλλεια

Eurokinissi

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Ψυτάλλεια
Με την απόφαση να εντείνουν τον αγώνα τους, να μην επιτρέψουν να λειτουργήσει καμία μονάδα καύσης πάνω στην Ψυτάλλεια και να διεκδικήσουν δυναμικά την άμεση μεταφορά της συσσωρευμένης λυματολάσπης από το νησί, κάτοικοι όλων των γύρω δήμων, εκπρόσωποι της νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, πήραν μέρος στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε πάνω στην Ψυτάλλεια. Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν από κοινού οι εκπρόσωποι της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, η Νομαρχία Πειραιά και οι Δήμοι Νίκαιας, Ρέντη, Περάματος, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Σαλαμίνας και Αμπελακίων.

Για συμπαιγνία που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια με στόχο την προώθηση της καρκινογόνας καύσης, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση στηρίχτηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαχείριση και προσπαθεί να περάσει την καύση» επισημαίνοντας πως «σκοπό έχουν να εφαρμόσουν την καύση και για τα στερεά απορρίμματα», υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες για επιβολή του συγκεκριμένου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων και από κοινοτικούς παράγοντες. Αναφερόμενος στους αγώνες όμως που αναπτύσσουν οι κάτοικοι, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει πίσω τη λύση της καύσης γιατί εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε το νέο "θηρίο", μαζί με το "θηρίο" της ΔΕΗ Κερατσινίου που ξαναλειτουργεί, απέναντί μας».

Από την πλευρά της η υπερνομάρχης Αθηνών, Φ. Γεννηματά, κάλεσε την ΕΥΔΑΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και τους συγκεντρωμένους «να πούμε όχι στην πολιτική που τόσα χρόνια θυσίαζε το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους». Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι ποια πολιτική υπηρετούσε και υπηρετεί η υπερνομάρχης... Από την πλευρά του ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν αν κάποιοι διανοηθούν να προχωρήσουν στη μέθοδο της καύσης.

«Ζητάμε να γίνει χωρίς καμία καθυστέρηση το εργοστάσιο ξήρανσης, να απομακρυνθεί άμεσα η λυματολάσπη και να μην επιτραπεί καμίας μορφής καύση όπως η αεριοποίηση που προωθεί η ΕΥΔΑΠ» τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας. Αναφερόμενος στην Κοινοτική Οδηγία που επικαλείται η ΕΥΔΑΠ, τόνισε πως καμία Οδηγία δεν είναι πάνω από τη βούληση του λαού και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό. Αφού επισήμανε πως είναι θέμα περιβαλλοντικής πολιτικής και βούλησης που δεν έγινε το εργοστάσιο ξήρανσης και χωροθέτησης των νέων ΧΥΤΑ, τόνισε πως αγώνας για το περιβάλλον σημαίνει αγώνας ενάντια στο κέρδος, στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Σημαίνει κινητοποίηση για άλλους συσχετισμούς δυνάμεων στην κοινωνία. Τέλος κάλεσε τους συγκεντρωμένους να θυμηθούν τις καλές εποχές που ήταν μπροστά οι δήμοι.

Στη συγκέντρωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκε και η νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ Πειραιά Ελένη Παπαδοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ