Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμβολή στην ιστορική αλήθεια

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λάρισα και παρουσία πολλών συμπατριωτών του, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τριαντάφυλλου Γεροζήση «ΕΠΙΛΕΚΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΔΣΕ ΦΛΩΡΑΚΗ - ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ - ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γράμμος - Αγραφα - Μουργκάνα Αύγουστος - Σεπτέμβρης 1949» (έκδοση «Σύγχρονη Εποχή»). Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, η Κίνηση για την Επιστήμη, τη Διανόηση, την Καλλιτεχνική Δημιουργία (ΚΕΔΙΚΑ), η «Σύγχρονη Εποχή» και το βιβλιοπωλείο «Παιδεία».

Την εκδήλωση άνοιξε η Λίτσα Ούντρια, μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΙΚΑ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Τ. Καλόγηρος, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ. Το λόγο πήρε μετά ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός, πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, τονίζοντας πως το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία του καλού βιβλίου. «Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όσοι ασχολούνται με τον εμφύλιο πόλεμο, συμβάλλοντας ο καθένας, με τον τρόπο του, στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας: ότι ο ένοπλος αγώνας του λαού μας, στην περίοδο 1946 - '49, δεν ήταν απλώς ένας αγώνας δίκαιος, συνέχεια των αγώνων της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών, το Δεκέμβρη του 1944. Αλλά αγώνας ταξικός, αντιιμπεριαλιστικός, επαναστατικός, ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση του εργαζόμενου λαού για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, που θα άνοιγε το δρόμο για το σοσιαλισμό».

Ο συγγραφέας περιέγραψε την «κάθοδο» του Επίλεκτου Αποσπάσματος της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στο χώρο μεταξύ Καρδίτσας και Καρπενησίου, καθώς και την «άνοδο» προς την Πίνδο και την Αλβανία. Ηταν η τελευταία επιχείρηση του ΔΣΕ, για την οποία ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία και τα «μπόλιασε» με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να «ζήσει» τα γεγονότα και να γίνει αποδέκτης του μηνύματος της αγωνιστικής στάσης ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ