Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Μικρά - μεγάλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, αλλά και  σχολικά κτίρια και φυλακές παραδίδονται για κατασκευή και εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κατά τα πρότυπα της θατσερικής - μπλερικής εμπειρίας

Ολα τα έργα υποδομών, σε εθνικό, περιφερειακό, ακόμη και σε επίπεδο Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τα έργα υποδομών. Υιοθετώντας τα νεοφιλελεύθερα - θατσερικά πρότυπα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «μπάζει» τους ιδιώτες και στην οργάνωση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση υπαρχόντων έργων και υπηρεσιών του δημοσίου. Με λίγα, δηλαδή, λόγια, έργα μικρά και μεγάλα, είτε πρόκειται γι' αυτά που θα κατασκευαστούν στο μέλλον, είτε πρόκειται για υφιστάμενα σήμερα έργα και υπηρεσίες του δημοσίου, παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ολο το τεράστιο αυτό εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του δημοσίου φέρει τον απατηλό τίτλο «σύστημα αυτοχρηματοδότησης έργων» και, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, οι διαδικασίες προωθούνται ταχύτατα, με στόχο είτε την άμεση κατασκευή έργων με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης», είτε την ολοκλήρωση του πλαισίου ξεπουλήματος των υπολοίπων μέχρι τις 30/06/2001. Λόγος γίνεται για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, για λιμάνια, αεροδρόμια, αλλά και άλλα μικρότερης σημασίας έργα, όπως η κατασκευή σχολικών αιθουσών, μέχρι και φυλακών κατά τα αγγλικά θατσερικά πρότυπα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

  • Με την ταχύτατη προώθηση των συστημάτων «αυτοχρηματοδότησης», αποφασίστηκε η σύσταση ειδικής Ομάδας Δράσης για την επεξεργασία και το συντονισμό μέτρων πολιτικής και ενεργειών προώθησης της ιδιωτικής χρηματοδότησης έργων.
  • Εχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες μελέτης και αξιολόγησης έργων για ιδιωτική χρηματοδότηση με τη μέθοδο PFI/PPP. Πρόκειται για μία από τις μεθόδους «αυτοχρηματοδότησης».
  • Μελέτη για έργα και υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας έργων του Δημοσίου. Η μελέτη περιλαμβάνει ανασκόπηση και προσδιορισμό των υπηρεσιών που μπορούν να παρασχεθούν από τον ιδιωτικό τομέα και αφορούν την οργάνωση, λειτουργία, διαχείριση και συντήρηση έργων και υπηρεσιών, με σκοπό την ένταξή τους σε προγράμματα ιδιωτικής χρηματοδότησης.
  • Η επιλογή των μελετητών πρόκειται να γίνει μέχρι τις 9 Ιούνη του 2000, ενώ η ολοκλήρωση και παραλαβή των μελετών καταλληλότητας δημοσίων έργων για ιδιωτική χρηματοδότηση θα έχει γίνει μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2000.
  • Η αξιολόγηση των προτάσεων των μελετητών από την Ομάδα Δράσης και η σχετική απόφαση για τα έργα που θα προωθηθούν πιλοτικά με «αυτοχρηματοδότηση» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Σεπτέμβρη 2000, ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου για την ανάληψη του σχεδιασμού των σχετικών διαγωνισμών για τα έργα «αυτοχρηματοδότησης». Η προετοιμασία των διαγωνισμών θα ξεκινήσει από την 1/1/2001 και μέχρι τις 30/6/2001 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή προτάσεων ιδιωτών.
  • Η υλοποίηση έργων που δε θεωρούνται επιλέξιμα για ένταξη και χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ θα προωθηθεί άμεσα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ