Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εκθεμα του μήνα» στο Βυζαντινό Μουσείο

Ενα από τα δύο τετραευαγγέλια που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο
Ενα από τα δύο τετραευαγγέλια που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο
Αντικείμενα, ελάχιστα γνωστά, που, όμως, διαθέτουν ποικίλες ιστορικές και καλλιτεχνικές πλευρές, ανασύρονται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας για να πλαισιώσουν το νέο θεσμό του Μουσείου, το «Εκθεμα του Μήνα».

Σήμερα (7 μ.μ.) εγκαινιάζεται το πρώτο έκθεμα με τίτλο «Αυτοκρατορικά Δώρα». Παρουσιάζονται τα αφιερώματα της Μεγάλης Αικατερίνης στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Λιβόρνο. Πρόκειται για τα δώρα της αυτοκράτειρας «πασών των Ρωσιών», το 1764, στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Λιβόρνο, προκειμένου να την προσεταιριστεί, καθώς προσπαθούσε να εκδιώξει τους Τούρκους από τα ευρωπαϊκά εδάφη. Οι Ελληνες του Λιβόρνο διέθεταν δύναμη και το 1770 στήριξαν τη ρωσική εκστρατεία και χρηματοδότησαν τον Ορλώφ για τη συντήρηση του ρωσικού στόλου. Είναι η εποχή που προετοιμάζεται η ελληνική επανάσταση.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο τετραευαγγέλια με βαρύτιμα αργυρεπίχρυσα καλύμματα, που τυπώθηκαν το 1758 στη Μόσχα, ένα ποτήριο Θείας Μετάληψης και ένας δίσκος με τον αστερίσκο του. Επίσης έγγραφα και ιστορικά κείμενα ενημερώνουν τον επισκέπτη για τα αντικείμενα και τα ιστορικά γεγονότα του 18ου αι.

Η έκθεση που συνοδεύεται από ρώσικη μουσική και τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννη Χρυσοστόμου του Ραχμάνινωφ, θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ