Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ
Εκδήλωση για την εξέγερση των κολίγων

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, με ομιλητές τον Γ. Σφυρή και τον Β. Μπούτα

Η επέτειος των 95 χρόνων από την εξέγερση του Κιλελέρ, το αγροτικό πρόβλημα της χώρας και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γ. Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος.

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες των ακτημόνων αγροτών στο παρελθόν και της μικρομεσαίας αγροτιάς πιο πρόσφατα, αγώνες με τους οποίους κατάφερναν να αποσπούν κάποιες κατακτήσεις, χωρίς όμως ποτέ να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά αιτήματα των παλαιότερων αγροτικών κινητοποιήσεων, το οποίο ήταν η εξασφάλιση κατώτερης τιμής ασφάλειας στα αγροτικά προϊόντα, που ως ένα βαθμό οι αγρότες κατάφερναν μέσα από τις κινητοποιήσεις τους να αποσπάσουν. Στη συνέχεια, όμως, υπό το βάρος των ολοένα και πιο αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων, η κατάκτηση αυτή καταλύθηκε, όπως και πολλές άλλες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα, 95 χρόνια μετά την εξέγερση του Κιλελέρ, να ξεκληρίζονται από τη γη, που με αίμα κέρδισαν, οι μικροί και φτωχοί αγρότες. Ο ομιλητής ανέφερε, χαρακτηριστικά, τα επίσημα στοιχεία της Γιουροστάτ, σύμφωνα με τα οποία, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκληριστεί περίπου 200.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Ο Β. Μπούτας μίλησε για τις σύγχρονες αποφάσεις της ΕΕ, η οποία πλέον δίνει τις αγροτικές επιδοτήσεις όχι για την αύξηση της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, αλλά ουσιαστικά για να μην καλλιεργούν οι αγρότες, καθώς και για να αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις που προκαλεί η πολιτική της. Πρόκειται, δηλαδή, για μία ακόμη μέθοδο εγκατάλειψης της γεωργίας, με σκοπό τη συγκέντρωση της γεωργικής γης στα χέρια λίγων.

Ο Γ. Σφυρής υπογράμμισε ότι οι αγώνες της αγροτιάς δεν επαρκούν όταν περιορίζονται σε επιμέρους αιτήματα και σε άμεσα προβλήματα. Αντίθετα, προσφέρουν τα μέγιστα όταν βοηθούν στην εξαγωγή ευρύτερων πολιτικών συμπερασμάτων. Το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα, πρόσθεσε, παλεύουν για να δώσουν προοπτική στις αγροτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μια άλλη, συνολική διέξοδο στο αγροτικό πρόβλημα. Η διέξοδος αυτή, είπε, βρίσκεται μέσα στην πρότασή μας για την ανάπτυξη του παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Πρόκειται για μία εθελοντική ένωση αγροτών, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, όπου τα μέλη του θα αμείβονται βάσει της εργασίας που προσφέρουν και του κεφαλαίου που έχουν συνεισφέρει. Φυσικά, κατέληξε ο Γ. Σφυρής, η μικρομεσαία αγροτιά της χώρας, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, επιβάλλεται να συμμαχήσει με τους εργαζόμενους της πόλης και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια πολιτική, του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με τους παραβρισκόμενους φοιτητές, από τους οποίους εκφράστηκε έντονη ανησυχία για το μέλλον τους κατά την επικείμενη είσοδό τους στην παραγωγική διαδικασία. Ακόμα, διατυπώθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν σε ειδικότερες πτυχές των θέσεων του Κόμματος για το αγροτικό πρόβλημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ