Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΟΒΕ
Το πετρέλαιο κυρίαρχο για δυο δεκαετίες

Σημαντικά οφέλη περιμένουν οι εταιρίες από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

Την κυριαρχία του πετρελαίου και για τα επόμενα 20 χρόνια ως το βασικότερο ενεργειακό αγαθό, παρότι παρουσιάζει χαμηλότερους από το παρελθόν ρυθμούς μεγέθυνσης, επισημαίνει μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τις τάσεις, τις προοπτικές και τα προβλήματα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών. Στη μελέτη αναφέρεται: «Η υποκατάσταση των πετρελαιοειδών προϊόντων από νέες εναλλακτικές μορφές ενέργειας προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί με αργούς ρυθμούς, καθώς οι υψηλές κεφαλαιακές επενδύσεις που απαιτούνται αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο».

Σχετικά με τον περιβόητο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, που κατά την άποψη της κυβέρνησης θα ωφελήσει πρώτα και κύρια τους λαούς της περιοχής, η αναφορά της μελέτης είναι σαφής: «Ωθηση στην εξέλιξη της εγχώριας προσφοράς αναμένεται να δώσει η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα μειώσει αισθητά το κόστος εισαγωγής αργού πετρελαίου και ταυτόχρονα θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιριών». Αυτό βεβαίως δε σημαίνει και μείωση της λιανικής τιμής των υγρών καυσίμων, καθώς προτεραιότητα είναι η αύξηση του ήδη υπέρογκου κέρδους των εταιριών.

Οι εταιρίες διύλισης, όπως αναφέρει η μελέτη, «κατέγραψαν θετικούς ρυθμούς μεταβολής στα περισσότερα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη την περίοδο 1997-2001. Οι πωλήσεις σημείωσαν μέση ετήσια άνοδο κατά 18,6% προσεγγίζοντας το 2001 τα 5,58 δισ. ευρώ, παρόμοια τα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν ιστορική αύξηση με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 258% σε 142,35 εκατ. ευρώ». Σε επίπεδο εταιριών, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» χαρακτηρίζονται ως ο κυρίαρχος παίκτης στην αγορά με τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.

Στην εγχώρια αγορά η εκτίμηση του ΙΟΒΕ είναι ότι μέχρι το 2010 θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση της αμόλυβδης βενζίνης κατά 5,5% ετησίως, με αντίστοιχη μείωση της ζήτησης της σούπερ κατά 18,5% ανά έτος. Το σύνολο των βενζινών θα παρουσιάσει αύξηση 2,5% ετησίως. Η μέση ετήσια αύξηση του πετρελαίου (κίνησης και θέρμανσης) υπολογίζεται από 2% έως 6%. Πιο συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν επιτρέπεται επειδή ο ρυθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας, όπως και ο αριθμός των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων που θα κυκλοφορήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ