Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Στρώνουν το χαλί για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Οι χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, που χαρακτήρισε αναρμόδιο τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, δεν αναιρούν τις φοροεισπρακτικές προθέσεις της κυβέρνησης

Στον αστερισμό της λογικής «πες πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», φαίνεται ότι κινείται και η κυβέρνηση, που προετοιμάζει πυρετωδώς το έδαφος για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία αξιώνουν συστηματικά τόσο το Διευθυντήριο των Βρυξελλών όσο και τα παραρτήματά του που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή προσπάθεια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου να θολώσει τα νερά (βλέπε στο διάλογο), σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, για τη... σωτηρία της οικονομίας, όπως προανήγγειλε προχτές δημόσια ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Υπενθυμίζουμε πως προχτές την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατέθετε στις Βρυξέλλες το «Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (ΑΠΣΑ), ο Π. Δούκας δημοσιοποιούσε στην Αθήνα την πρώτη δόση από τη «λυπητερή» των νέων αντιλαϊκών μέτρων που είχαν ενσωματωθεί στο ΑΠΣΑ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αποκάλυψε - προφανώς σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Αλογοσκούφη - ότι η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Κομισιόν και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα, με δέσμη μέτρων (αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κλπ.). Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο υφυπουργός, τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο μήνα.

Αρχικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε πως δε γνώριζε τίποτε για τις δηλώσεις του υφυπουργού, που είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη λήψη νέων φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Καθώς δεν μπόρεσε να αποφύγει την ουσία της ερώτησης, στη συνέχεια «άδειασε» τον υφυπουργό, λέγοντας πως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την καθορίζει «αυθεντικά» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, χωρίς όμως και να διαψεύσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Οπως προκύπτει και από το σχετικό διάλογο, πέρα από το φραστικό «άδειασμα» που έκανε ο Ε. Αντώναρος στον Π. Δούκα (δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τον αφήνει ακάλυπτο), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει νέα μέτρα - όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και οι συνεταίροι της στην Ελλάδα - για τη μείωση των ελλειμμάτων. Αντίθετα, η επίκληση του Ε. Αντώναρου στα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, δεν αναιρεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, στα οποία αναφέρθηκε και ο Π. Δούκας. Για την ιστορία, θυμίζουμε πως ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε επίσημα τη μέχρι τώρα κατηγορηματική δέσμευσή του ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων «δε θα γίνει σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων», προσθέτοντας στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ τον όρο «κατά το δυνατό»! Και αυτό το «κατά το δυνατό», τα λέει όλα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ