Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε δυο βδομάδες το τελικό σχέδιο

Στις 5 του Απρίλη θα κατατεθούν από τη ΡΑΕ οι νέοι κώδικες προς έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης

Η ολοκληρωτική παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες προχωρεί γοργά από την κυβέρνηση και μέσα στο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει θέσει. Μέχρι τις 5 του Απρίλη, για 15 ακόμη μέρες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα διαθέτει τους Νέους Κώδικες Ηλεκτρικής Ενέργειας για δημόσια διαβούλευση, αναμένοντας κυρίως τις παρατηρήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ήδη ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για «μπίζνες» με τον ηλεκτρισμό. Το νέο σχέδιο των κωδίκων δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και μετά από το 15ήμερο θα κατατεθεί προς έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης με τις τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν σε αυτό το διάστημα.

Η επιχειρηματική δράση με όρους που θα εξασφαλίζουν την επιστροφή των όποιων χρημάτων διαθέσουν οι ιδιώτες, μαζί με ένα σημαντικό κέρδος, είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και με βάση αυτή καταρτίζονται οι νέοι κώδικες. Η δημιουργία νέων παράλληλων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας είναι το βασικό συστατικό τους, σε συνδυασμό με ένα σύστημα τιμολόγησης που θα επιτρέπει την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ή εμπόρους, που θα διασφαλίζει κέρδη μεγαλύτερα από τα λειτουργικά.

Με απλά λόγια, οι ιδιώτες θα μπορούν να παράγουν και να εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια για την εσωτερική κατανάλωση, αλλά και για εξαγωγές, αλλά θα μπορούν να εμπορεύονται και τις εγγυήσεις ότι κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει συγκεκριμένα φορτία και όλα αυτά με σίγουρη τη σύντομη απόσβεση και κερδοφορία. Οι επιπτώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά είναι ευνόητες, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι ...μακροπρόσθεσμα θα υπάρξουν και μειώσεις, όχι βεβαίως με βάση τα σημερινά δεδομένα!!!

«Εισβολή» και στις ΑΠΕ

Η απόλυτη θέση της κυβέρνησης για την εμπορευματοποίηση και της Ενέργειας, προκύπτει επίσης από τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη για τα πεπραγμένα του κατά το πρώτο 12μηνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέσα στον ένα αυτό χρόνο δόθηκε το 1/4 των αδειών που έχουν χορηγηθεί για σταθμούς ΑΠΕ από το 1994! Μάλιστα, ο Γ. Σαλαγκούδης επισημαίνει με έμφαση ότι αυξήθηκαν τα κονδύλια χρηματοδότησης μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) για δίκτυα διασύνδεσης και σταθμούς, μειώθηκαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις στο όνομα της δήθεν μείωσης της γραφειοκρατίας, έγιναν αποδεκτές οι απαιτήσεις των ιδιωτών για διασυνδέσεις μέσω ιδιωτικών υποσταθμών, επιτράπηκε η εγκατάσταση σταθμών και φωτοβολταϊκών στον αστικό ιστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ