Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Airbus» εναντίον «Boeing»

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο εμπορικός «πόλεμος» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αεροπορική βιομηχανία. Στο επίκεντρο αυτού του «πολέμου» βρίσκεται το καθεστώς των επιδοτήσεων στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, την αμερικανική «Boeing» και την ευρωπαϊκή «Airbus».

Είναι χαρακτηριστικό αυτής της σύγκρουσης ότι και οι δύο πλευρές, προκειμένου να αποκτήσουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, έβαλαν στην άκρη τις απόψεις τους περί «ελεύθερου ανταγωνισμού» χορηγώντας μεγάλες επιδοτήσεις στις δύο εταιρίες.

Το τελευταίο επεισόδιο σ' αυτή τη διένεξη αφορά στην απαίτηση των Βρυξελλών, να επιτραπεί η χορήγηση ενός ακόμη δανείου στην «Airbus SAS», ώστε να ενισχυθεί στην προσπάθεια της ανάπτυξης του μοντέλου «A350», 250 θέσεων.

Στην απαίτηση των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδίδεται το αδιέξοδο των συνομιλιών της αμερικανικής με την ευρωπαϊκή πλευρά για τη διευθέτηση του θέματος των επιδοτήσεων προς την «Airbus» και την «Boeing».

Αμερικανικές «πηγές» ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», ότι Κοινοτικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν πως η «Airbus» θα μπορούσε να μη λάβει την οικονομική βοήθεια, μόνον εφόσον η αμερικανική πλευρά θα καταργούσε συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές, των οποίων χαίρει η «Boeing» και εφόσον δε θα χορηγούνταν δάνεια από το ιαπωνικό Δημόσιο σε κατασκευαστές εξαρτημάτων για το αεροσκάφος της «Boeing» τύπου «787», το οποίο είναι ανάλογου μεγέθους με το ευρωπαϊκό «A350».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το 2003, η «Airbus» κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, ως η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, παραγκωνίζοντας την «Boeing». Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα πρέπει να συμφωνήσουν έως την 11η Απρίλη σχετικώς με τις επιδοτήσεις στον κλάδο, ώστε να αποφευχθεί η παραπομπή του θέματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ