Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ψήφος στην ΠΚΣ για πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα

Με το βλέμμα στραμμένο στις 13 Απρίλη είναι πλέον το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, αφού τότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων και τους αντιπροσώπους φοιτητών και σπουδαστών στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια.

Οι σχολές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ αρχίζουν να αποκτούν εκλογικό χρώμα, καθώς οι μέρες που απομένουν μέχρι ν' ανοίξουν οι κάλπες δεν είναι πολλές και ταυτόχρονα, η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το τοπίο των εκλογών

Ηδη, ψηφίστηκε στη Βουλή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο νόμος για την αναγνώριση τίτλων σπουδών, που ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ισοτίμηση των ελληνικών πτυχίων, που αποκτώνται μετά από τετραετείς και πενταετείς σπουδές, με τα τρίχρονα bachelors. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ, εγχείρημα που θα αποτελέσει το βασικό μοχλό επιβολής του συνόλου των κατευθύνσεων της Μπολόνια στα ιδρύματα, ενώ με σταθερά βήματα προχωρούν πλευρές της ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της υποβάθμισης και αλλοίωσης του χαρακτήρα της.

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή κατάσταση όμως, αναπτύσσονται και ισχυρές αντιδράσεις. «Τάραξαν τα νερά» οι κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών απέναντι σ' όλα τα παραπάνω μέτρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Κι είναι γνωστό ότι εμψυχωτές και πρωτοπόροι σ' αυτές τις κινητοποιήσεις ήταν τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών κι οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ.


Από την άλλη, οι υπόλοιπες παρατάξεις που δρουν στις σχολές, σιγοντάρουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κυβερνητική πολιτική κι έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μπλοκάρουν τις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Η ΔΑΠ, για παράδειγμα, στηρίζει άμεσα την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ζητώντας ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων κ.ά., ενώ η ΠΑΣΠ, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια πολιτική, τάσσεται υπέρ των κατευθύνσεων της Μπολόνια, της αξιολόγησης, της διά βίου εκπαίδευσης (βλέπε εκμετάλλευσης), της διάσπασης της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε δύο κύκλους. Αντίστοιχα, δυνάμεις που θέλουν να εμφανίζονται ως αριστερές, όπως τα ΕΑΑΚ και το «Δίκτυο», καταλήγουν στην υποστήριξη των ίδιων θέσεων, αφού νομιμοποιούν την ένταση των ταξικών φραγμών στις σχολές με τη θέση τους για «ελεύθερη πρόσβαση» και την παραγωγή μισομορφωμένων αποφοίτων, βορά στις ορέξεις των επιχειρηματιών, με τη θέση του «την ειδίκευση να τη δίνει ο εργοδότης»...

Αλλά η λογική της απειθαρχίας στην κυβερνητική πολιτική, συνολικά στα μέτρα που έρχονται και παράλληλα, η διεκδίκηση για πτυχία με αξία και δουλιά με δικαιώματα, κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους φοιτητές και τους σπουδαστές, που έχουν τη δυνατότητα και πρέπει στις επερχόμενες εκλογές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να στείλουν το δικό τους μήνυμα, με γνώμονα τα δικαιώματα, τα όνειρα και τις ανάγκες τους.

Σ' αυτό το δρόμο καλεί η Πανσπουδαστική ΚΣ, που όλο το προηγούμενο διάστημα πήρε σημαντικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις σχολές, ενημέρωσε τους φοιτητές, μπήκε μπροστά στους αγώνες για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών φοιτητών και σπουδαστών. Γι' αυτό και είναι πολλές εκατοντάδες οι φοιτητές και οι σπουδαστές που ήδη έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη της ΠΚΣ για τις εκλογές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η δυναμική που αποκτά η στήριξη των φοιτητών προς την ΠΚΣ, γεμίζει την παράταξη αισιοδοξία και οι στόχοι της είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, στοχεύει σε αύξηση της τάξης του 35% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο, αύξηση ψήφων και ποσοστού σε όλους τους χώρους.

Η αγωνιστική εκλογική Διακήρυξη

«Ολοι εμείς που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, στις 13 Απρίλη με την ψήφο μας στέλνουμε αγωνιστικό μήνυμα, απαιτούμε πτυχία με αξία, σταθερή δουλιά με δικαιώματα. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!», λένε οι φοιτητές που στηρίζουν τη διακήρυξη της ΠΚΣ στα πανεπιστήμια και θέλουν να βάλουν «φρένο στην πολιτική που ποδοπατά, υποθηκεύει το μέλλον»!

«Ολοι όσοι δώσαμε μάχες στις Γενικές Συνελεύσεις, συναντηθήκαμε στο Συντονιστικό, στις επιτροπές αγώνα, όσοι συναντηθήκαμε στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα από την αρχή της χρονιάς. Οι χιλιάδες που υιοθετήσαμε το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού, ακόμη κι αν δε συμφωνούμε σε όλα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας πεποιθήσεις. Αξιολογήσαμε την πολιτική τους, αξιολογήσαμε τις ανάγκες μας και τα δικαιώματά μας και δηλώνουμε: Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Παλεύουμε μαζί με το λαό, για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Μαζί με την Πανσπουδαστική, για ισχυρό φοιτητικό κίνημα, μαζικό και διεκδικητικό, για συλλόγους ζωντανούς, αγωνιστικούς, για αλλαγή των συσχετισμών. Οσο ισχυρή είναι η επίθεσή τους, τόσο ισχυρή να είναι η απάντησή μας.

Φέρνουμε τις ανάγκες μας στο προσκήνιο! Παλεύουμε για:

- Ενιαία, Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας, χωρίς διαχωρισμούς σε τμήματα και αποφοίτους.

- Πτυχίο που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση, την επαγγελματική ικανότητα για σταθερή δουλιά με δικαιώματα, κόντρα στη διά βίου αμάθεια και την υπερεκμετάλλευση.

- Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα για όλους τους φοιτητές.

- Καθηγητές πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης, που να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Ερευνα στις υπηρεσίες του λαού και της νεολαίας και όχι στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου».

Ειδικά στα ΤΕΙ, οι σπουδαστές που υπογράφουν τη Διακήρυξη της ΠΚΣ, επικεντρώνουν επίσης - πέρα από τα παραπάνω - στην ανάγκη για δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και υλικά απαραίτητα για τις σπουδές, σε όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές.

Τονίζουν την ανάγκη για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα ιδρύματα, κόντρα στο απαράδεκτο σημερινό καθεστώς που το 70% των εκπαιδευτικών είναι ωρομίσθιοι, χωρίς κανένα δικαίωμα.

Απαιτούν αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων των ΤΕΙ και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, με προγράμματα σπουδών που θα προσφέρουν πλήρη επιστημονική μόρφωση και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ολα τα παραπάνω αιτήματα, θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στις σχολές μέχρι τις 13 Απρίλη και αν το αποτέλεσμα που θα βγει από τις κάλπες, βγάλει πιο δυνατή την ΠΚΣ τότε, πιο δυνατά θα ακουστούν το επόμενο διάστημα, πιο αποτελεσματικά θα τα διεκδικήσει το σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περικυκλώνουν σήμερα το υπουργείο Παιδείας(2009-01-15 00:00:00.0)
Με κινητοποιήσεις διεκδικούν δωρεάν Παιδεία(2008-10-04 00:00:00.0)
Υποβάθμιση, δίδακτρα και ιδιωτικοποίηση(2008-06-18 00:00:00.0)
Σε εφαρμογή πλευρές του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου(2007-09-27 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται για όλα όσα τους ανήκουν(2004-11-02 00:00:00.0)
Κόκκινο γαρίφαλο: Η ανυπόταχτη ψήφος(2000-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ