Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
ΔΑΠ - ΠΑΣΠ: Προτάσεις... παρακμής!

«Χωρίς προτάσεις παραμένεις στο σκοτάδι. ΔΑΠ - ΝΔΦΚ απάντηση στην παρακμή». Η νέα αφίσα της ΔΑΠ καλεί τους φοιτητές να τη στηρίξουν, όμως πίσω έχει η αχλάδα την ουρά:

«Το σύστημα της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων διατηρείται, με εξαίρεση τους οικονομικά εύπορους φοιτητές. Η ικανότητα προσδιορίζεται από τη φορολογική δήλωση και το ποσό καθορίζεται ανά έτος» (Πρόγραμμα ΝΔ για την Παιδεία).

«... οικονομική ενίσχυση, με τη μορφή προαιρετικών δανείων, τα οποία να μπορεί να λάβει ο κάθε φοιτητής και να τα εξοφλήσει σταδιακά μετά την αποφοίτησή του» (Θέσεις ΔΑΠ - ΝΔΦΚ για την Ανώτατη Εκπαίδευση).

«... Τα λεγόμενα δάνεια για τα οποία μίλησα, είναι μια σκανδιναβική πρακτική, όπου ο νέος όταν πάει σε μια άλλη πόλη - ή και στην ίδια πόλη όπου ζει και ζει εκτός σπιτιού - του δίνουν δάνειο. Το δάνειο αποπληρώνεται όταν πιάσει δουλιά μέσω του φορολογικού συστήματος, ανάλογα με το εισόδημα του νέου» (ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Βουλή).

Αυτές είναι οι «προτάσεις» ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και πραγματικά υλοποιούνται σήμερα!! «Πρόταση» της ΔΑΠ από το 1995 (σήμερα και της ΠΑΣΠ και του ΣΥΝ) είναι η αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η οποία όπου εφαρμόστηκε οδήγησε στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, στο κλείσιμο τμημάτων (χωρίς μέριμνα για τους φοιτητές), στην κακοποίηση της επιστημονικής μόρφωσης και έρευνας κατά παραγγελία των επιχειρήσεων.

Μια τέτοια «πρόταση» υλοποίησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, όταν πριν λίγες μέρες ψήφισαν το νομοσχέδιο για την αναγνώριση τίτλων σπουδών, που ανοίγει το δρόμο στην ισοτίμηση των πτυχίων με τρίχρονα bachelor, την αναγνώριση ψευτοκολεγίων και τη διάσπαση του πτυχίου σε πιστωτικές μονάδες καταρτίσεων.

Η προκλητική για τους φοιτητές νέα αφίσα της ΔΑΠ εκθειάζει αυτές ακριβώς τις «προτάσεις» και τις προβάλλει σαν απάντηση στην... παρακμή! Ποιοι δίνουν απάντηση στην παρακμή; Αυτοί που μαζί με την ΠΑΣΠ τα τελευταία 20 χρόνια (ο ένας πρώτη δύναμη στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ο άλλος στην κυβέρνηση) έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια και τους συλλόγους σε μαγαζιά. Σε θερμοκήπια εξαγοράς συνειδήσεων και ρουσφετιού. Που αλωνίζουν γραμματείες και γραφεία καθηγητών σαν να ήταν τσιφλίκι τους. Που και με τα δυο χέρια σπρώχνουν την Παιδεία στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση. Που απροκάλυπτα σπρώχνουν τους φοιτητές και τις οικογένειές τους να πληρώνουν από την τσέπη τους, κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα όταν μοιράζουν σημειώσεις και βιβλία που θα έπρεπε να τα δίνει το πανεπιστήμιο, όταν μοιράζουν πιστοποιητικά παρακολούθησης σε σεμινάρια με επιχειρηματίες για να μπαίνουν στο φάκελο του πτυχίου! Αυτό είναι το παρακμιακό πανεπιστήμιο που έχουν στήσει από κοινού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, σαν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών (αυριανών εργοδοτών των φοιτητών) στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ!

Για να αλλάξουμε αυτό το πανεπιστήμιο πρέπει να τους μαυρίσουμε! Να απαντήσουμε αποφασιστικά στην παρακμή τους, στις 13 Απρίλη με ισχυρή Πανσπουδαστική!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ καπηλεύεται τις ιδέες και τη δουλειά των φοιτητών! (2022-11-22 00:00:00.0)
Εκπρόσωποι της ΔΑΠ θεωρούν τον φοιτητικό Σύλλογο τσιφλίκι τους (2019-01-25 00:00:00.0)
Νέα διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο η «κοινωνική» πρόταση της ΔΑΠ (2012-04-06 00:00:00.0)
Θέλουν φοιτητικό «κίνημα» μαριονέτα (2011-10-13 00:00:00.0)
Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... (2004-10-01 00:00:00.0)
"Πανσπουδαστικά" (1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ