Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΑΠ - ΠΑΣΠ
Θέλουν φοιτητικό «κίνημα» μαριονέτα

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ θέλουν το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να γίνει ένας ακόμα «κοινωνικός εταίρος» υπέρ των αναδιαρθρώσεων

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει παρέμβαση στην οργάνωση και λειτουργία του φοιτητικού κινήματος, ανταποκρίθηκαν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΠΑΣΠ ΤΕΙ! Υπενθυμίζουμε πως στις 25 Αυγούστου η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σε μια πανηγυρική συνέντευξη για την ψήφιση του νόμου πλαίσιο είχε μιλήσει για ανάληψη πρωτοβουλίας «αναδιοργάνωσης του φοιτητικού κινήματος». Παρόλο που αρνήθηκε τον όρο παρέμβαση, εξήγησε πως η κυβέρνηση και οι φοιτητικές νεολαίες βάζουν στόχο τα παρακάτω: «Να ενσωματωθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο με βάση το νόμο και με βάση τις δικές τους προτάσεις η καλύτερη οργάνωση του φοιτητικού χώρου, δηλαδή οι Σύλλογοι ανά τμήματα, ανά σχολές, ανά ιδρύματα, η δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, η λειτουργία της ΕΦΕΕ, το πού θα συμμετέχει η ΕΦΕΕ, αν πρέπει να είναι ο ρόλος της»...

Η ΔΑΠ-ΝΦΔΚ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασε μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα κυβερνητικά οράματα, ένα φοιτητικό - σπουδαστικό «κίνημα» που θα είναι συνομιλητής των κυβερνήσεων, θα υπερασπίζεται την πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία και θα αποτελεί έναν ακόμα «κοινωνικό εταίρο», μαζί με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η ΔΑΠ κάλεσε «την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση, με σκοπό να της αναπτύξουμε το όραμά μας για μία νέα, διαφορετική οπτική της φοιτητικής εκπροσώπησης».

Μεταξύ άλλων η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρότεινε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών και Εθνικού Συμβουλίου Σπουδαστών και Συλλόγους για κάθε νομό, εκτός από τους Συλλόγους των Σχολών. Οι αρμοδιότητες των Εθνικών Συμβουλίων που οραματίζεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι αποκαλυπτικές:

  • «Να εκδίδει την ετήσια Πρόταση Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση», που σύμφωνα με τη ΔΑΠ θα κινείται εντός των πλαισίων των αναδιαρθρώσεων της ΕΕ στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
  • «Να εκπροσωπεί τους Ελληνες φοιτητές στην European Student's Union και στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Παιδείας της ΕΕ»! Η ΕSU είναι ένας ακόμα συνομιλητής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις αναδιαρθρώσεις. Η παρουσία, δε, στις συνόδους της ΕΕ είναι αποκαλυπτική και δεν αποτελεί τίποτα άλλο από συνδιαμόρφωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.
  • «Να συντάσσει έκθεση για την εναρμόνιση των ελληνικών ΑΕΙ με τις διεθνείς συνθήκες η οποία θα κοινοποιείται στον υπουργό Παιδείας», δηλαδή να ελέγχει κατά πόσο θα εναρμονίζεται με τις αναδιαρθρώσεις.
  • «Να διεξάγει υπό την εποπτεία του τις φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές - οι οποίες θα πραγματοποιούνται με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου, υπό ενιαίο εκλογικό κανονισμό - αλλά και να δημοσιεύει τα αποτελέσματα αυτών».

Το όραμα της ΠΑΣΠ ΤΕΙ είναι σχεδόν το ίδιο με της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εκτός από τα «τυπικά», δηλαδή πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια (περιφερειακή) και τριτοβάθμια εκπροσώπηση (οι ΠΑΣΠίτες την ονομάζουν Ενιαία Βουλή των Φοιτητών και Σπουδαστών), καλεί σε «προγραμματισμό εκδηλώσεων, ανοιχτών συζητήσεων, για έναν εκτενή κι ουσιαστικό διάλογο εντός των ανοιχτών σχολών για το νέο Φοιτητικό Κίνημα». Με ποιο στόχο; Τη συμμετοχή στην ESU (σ.σ. ο φοιτητικός «κοινωνικός εταίρος» που αναφέρεται και η ΔΑΠ), ώστε το ελληνικό φοιτητικό κίνημα της χώρας να συμμετέχει «ισότιμα με τα υπόλοιπα φοιτητικά κινήματα των χωρών της ΕΕ», για να «μπορέσει να εκφράσει δυναμικά ρηξικέλευθες απόψεις, θέσεις και προτάσεις για την ευρωπαϊκή Ανώτατη Εκπαίδευση και την ευρωπαϊκή νεολαία». Με λίγα λόγια να γίνει υπερασπιστής του Πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, της διάλυσης της γνώσης και της αφαίρεσης κάθε δικαιώματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει απεργοσπαστικό μηχανισμό(2013-11-09 00:00:00.0)
Προκαλούν οι «φοιτητοπατέρες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2011-08-24 00:00:00.0)
Ανάγκη η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος(2008-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-03-29 00:00:00.0)
Πανσπουδαστικά(2000-05-11 00:00:00.0)
"Πανσπουδαστικά"(1998-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ