Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Δήμοι - πλασιέ των ανέργων

«Αναβαθμισμένο» ρόλο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών επιφυλάσσει η κυβέρνηση στους δήμους

Ως «κρίσιμο μέγεθος για την προώθηση της απασχόλησης» ανέδειξαν χτες υπουργοί της κυβέρνησης την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και την ανάληψη ρόλου σε αυτή την κατεύθυνση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) με θέμα «Απασχόληση και επιχειρηματικότητα, ο ρόλος της ΤΑ».

Οι Π. Παυλόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος και Δ. Σιούφας, υπουργοί Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Ανάπτυξης αντίστοιχα, έκαναν σαφές ότι η υπόθεση της απασχόλησης θα πρέπει να περάσει στις τοπικές και περιφερειακές αρχές - όπως προβλέπεται και στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου - με στόχο όμως, όχι τη δημιουργία μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας, αλλά την υλοποίηση προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής και θα αφορούν κυρίως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως θεωρήθηκαν οι γυναίκες και οι νέοι άνεργοι.

Προγράμματα τα οποία διαρκούν όσο και το χρονικό διάστημα χρηματοδότησής τους από την ΕΕ, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν ημερομηνία λήξης. Είναι προφανές ότι πρόκειται για διαχείριση της ανασφάλειας που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ανεργία, αλλά και για κλίμα συναίνεσης απέναντι σε τέτοιες πρακτικές που δε λύνουν το πρόβλημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Θησέας» και τις διευκολύνσεις που παρέχει ώστε οι δήμοι να συμπράξουν για την προώθηση έργων με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ο Δ. Σιούφας κάλεσε τους δήμους να συγκρατήσουν τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και κατέφυγε σε ανέξοδους λεονταρισμούς προς τους μεγαλεμπόρους, λέγοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι αμείλικτο αν οι επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες την αύξηση του ΦΠΑ, προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών των προϊόντων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ