Τρίτη 5 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στις 13 Απρίλη ψηφίζουμε για τις ανάγκες μας

Προκήρυξη - κάλεσμα προς τους σπουδαστές των ΤΕΙ μπροστά στις σπουδαστικές εκλογές

Το χρονικό καταδίκης των ΤΕΙ στην υποβάθμιση, η σημερινή οριακή κατάσταση για τα ιδρύματα κι οι υπεύθυνοι, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο που πατάει πάνω στις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών, των ιδρυμάτων και του λαού, περιγράφονται στην κεντρική προκήρυξη της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που καλεί τους σπουδαστές στις εκλογές, στις 13 Απρίλη, να ψηφίσουν για τις ανάγκες τους.

«Κουρδίζοντας» τη «μηχανή του χρόνου», λοιπόν, η Πανσπουδαστική ΚΣ μας θυμίζει:

-- Πράξη 1η, 1998 - 1999: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πλασάρουν την απάτη για εισαγωγή 8ου εξαμήνου στα ΤΕΙ και τάζουν ότι δήθεν έτσι θα αναβαθμίσουν τα πτυχία.

-- Πράξη 2η, 2001: Η μεγάλη απάτη της «ανωτατοποίησης»! ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΑΠ - ΠΑΣΠ ζητωκραυγάζουν ξανά και υπόσχονται πτυχία με αξία. Μας λένε ότι θα «τρώμε με χρυσά κουτάλια».

-- Πράξη 3η, 2005: Απαξιώνουν παραπέρα τα πτυχία μας! Τα κουρελιάζουν, τα ισοτιμούν με τα τρίχρονα ΙΕΚ - ΚΕΣ και ψευτο-κολέγια.

Και για να εξασφαλίσουν τη συνενοχή μας, έστησαν τον «Εθνικό Διάλογο» - απάτη, ώστε να παζαρέψουμε πόσα ακόμα θα χάσουμε.

Τα ΤΕΙ σε οριακό σημείο

«Το ψέμα τους έχει κοντά ποδάρια!», τονίζει η ΠΚΣ και περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα επισημαίνει: «Η φούσκα της "ανωτατοποίησης" έσπασε, τα προβλήματα μεγαλώνουν, αποδεικνύεται περίτρανα η μεγάλη "κομπίνα" που έστησαν στις πλάτες των σπουδαστών! Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση επιβεβαιώνει το χαρακτήρα των ΤΕΙ ως υποβαθμισμένων ιδρυμάτων για "παιδιά ενός κατώτερου θεού".

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο:

  • Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ είναι μειωμένος κατά 23%. Η συστηματική υποχρηματοδότηση εκβιάζει τα ΤΕΙ να ιδιωτικοποιηθούν, να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις.
  • Το ν/σ για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση θα βάλει την ταφόπλακα: Οσα ιδρύματα δε λειτουργούν με τους νόμους της αγοράς, να προσελκύουν δηλαδή σπουδαστές - πελάτες και ιδιώτες χρηματοδότες, κλείνουν.
  • Με το Παράρτημα Διπλώματος τα πτυχία μετατρέπονται σε πιστοποιητικά σκόρπιων δεξιοτήτων».

Τη στιγμή που οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές αυξάνουν (μέχρι και 5.000% σε σχέση με πέρσι!) τα κέρδη τους και τα μονοπώλια θησαυρίζουν, όταν η ΕΕ, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ διευκολύνουν με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος των σπουδών. Ετσι η ΠΚΣ παρουσιάζει το δίπτυχο «Αυτοί πλουτίζουν - εμείς πληρώνουμε» και καταγγέλλει ότι:

  • Χιλιάδες ευρώ για συγγράμματα - εργαστήρια - σίτιση - στέγαση. Οι μισοί σχεδόν σπουδαστές αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα.
  • Πάνω από 50% των σπουδαστών σε πολλά τμήματα δεν αντέχει το βάρος και παρατάει τις σπουδές.
  • Η προοπτική των αποφοίτων είναι οι μισθοί πείνας των 450 - 500 ευρώ και τα εξαντλητικά ωράρια.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι «τα ΤΕΙ να εκπαιδεύσουν το αυριανό μισομορφωμένο - φτηνό και προσαρμοστικό στις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα. Μας θέλουν απόφοιτους αναλώσιμους, διά βίου περιπλανώμενους μεταξύ ημιαπασχόλησης και ανεργίας».

«Βαποράκια» αυτής της πολιτικής, χαρακτηρίζει η ΠΚΣ τις παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, που είναι βασικό γρανάζι της μηχανής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να περάσουν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές. Τονίζει γι' αυτές τις παρατάξεις ότι «είναι συνένοχοι για τη σημερινή κατάντια των ΤΕΙ. Είναι οι παρατάξεις που μετέτρεψαν τους συλλόγους σε γραφεία πελατειακών σχέσεων: Στήνουν μηχανισμούς τρομοκρατίας και εξαγοράς της συνείδησης των σπουδαστών, παζαρεύοντας τα δικαιώματά μας (βιβλία, σημειώσεις, βαθμοί...) με προέδρους, διοικήσεις, γραμματείες και καθηγητές. Θέλουν να μας έχουν στο περιθώριο, να είμαστε μια ζωή αμόρφωτοι και με σκυμμένο το κεφάλι, να μας κάνουν συνένοχους στη σαπίλα τους. Πρέπει να πληρώσουν, να μαυριστούν»!

Οι σπουδαστές έχουν τη δύναμη

Απευθυνόμενη στους σπουδαστές η ΠΚΣ τονίζει ότι έχουν τη δύναμη να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και υπενθυμίζει ότι φέτος έγινε ένα βήμα μπροστά, με τις δεκάδες αγωνιστικές επιτροπές εξαμήνων και σχολών, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των ΤΕΙ, τις τοπικές και πανελλαδικές κινητοποιήσεις, όπου συμμετείχαν χιλιάδες σπουδαστές.

Καλεί λοιπόν τους σπουδαστές να βγουν μπροστά, να πρωταγωνιστήσουν, με σπουδαστικό κίνημα μαζικό - διεκδικητικό - συντονισμένο, γιατί, όπως τονίζει:

«Εχουμε όνειρα - έχουμε απαιτήσεις από τις σπουδές και τη ζωή μας. Δε συμβιβαζόμαστε. Κρατάμε ψηλά το κεφάλι και παλεύουμε για όσα μας ανήκουν.

Δεν είμαστε μόνοι. Εχουμε στο πλευρό μας την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Εχουμε συμφέρον να παλέψουμε με όλο το λαό για να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή».

Οσο για το διεκδικητικό πλαίσιο που πατάει στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και προβάλλει η ΠΚΣ, δεν είναι άλλο από την απαίτηση για «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν», που, ανάμεσα στ' άλλα, σημαίνει:

-- Κατάργηση του διαχωρισμού πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης.

-- Ολη η γνώση και η ικανότητα άσκησης επαγγέλματος στο πτυχίο.

-- Δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, υλικά για όλους.

-- Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών.

-- Μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ