Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θα» περί αποθηκών

Υποσχεσιολογία πάνω στο μεγάλο, μακρόχρονο πρόβλημα της πολιτικής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή της άθλιας κατάστασης των λιγοστών αποθηκών αρχαιοτήτων, ήταν ...η «κατεύθυνση» του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, σε σχετική υπηρεσιακή σύσκεψη.

Ο υφυπουργός ζήτησε καταγραφή των αποθηκών, υποσχόμενος «θα γίνει προσπάθεια, αν το επιτρέψουν οι χρόνοι ωρίμανσης να αξιοποιηθούν οι πόροι του Γ΄ ΚΠΣ». Αν το επιτρέψουν «θα» δημιουργηθούν σύγχρονες αποθήκες και το ΥΠΠΟ «θα» «σχεδιάσει μακροπρόθεσμα».

Πάντως, τα ευρήματα - δυνάμει μουσειακά εκθέματα - ασφυκτιούν σωριασμένα σε μικρές αποθήκες, οι οποίες «ξεπερνούν κατά μια πρώτη εκτίμηση» τις 250! Ο αριθμός αυτός αφορά αποθήκες που δεν αποτελούν παραρτήματα μουσείων.

Τι θα γίνει αν δεν «το επιτρέψουν οι χρόνοι ωρίμανσης»; Ποιος θα αναλάβει το τεράστιο και δύσκολο έργο της καταγραφής και απογραφής των αποθηκών, με δεδομένη την υπαλληλική «αποψίλωση» του ΥΠΠΟ; Γιατί δεν έγινε συγκεκριμένη δέσμευση για εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και χρονοδιαγραμμάτων για τη δημιουργία σύγχρονων αποθηκών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ