Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστική «περιπέτεια του εγώ»

Πολύπτυχη αυτοπροσωπογραφία του Λ. Σαμαρά
Πολύπτυχη αυτοπροσωπογραφία του Λ. Σαμαρά
Πολλοί και πολύ από τους μεγάλους δημιουργούς, σ' όλη την ιστορία της παγκόσμιας Τέχνης φιλοτέχνησαν αυτοπροσωπείες τους. Αυτοπροσωπογραφίες που, συνήθως, βοηθούν τους ειδικούς για τη μελέτη του βίου, και κυρίως του έργου των καλλιτεχνών. Η αυτοπροσωπογραφία παρατηρείται συχνότερα στη σύγχρονη Τέχνη και σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβαίνει κατά κόρον. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αντικειμενικές ή υποκειμενικές, αρνητικές ή θετικές, αισθητικές ή οικονομικές. Ενας καλλιτέχνης, αυτομοντέλο μεγάλου αριθμού έργων του, είναι ο φημισμένος στις ΗΠΑ Ελληνας εικαστικός δημιουργός Λουκάς Σαμαράς, του οποίου μια μεγάλη αναδρομική έκθεση εγκαινιάστηκε χτες στην Εθνική Πινακοθήκη, με τίτλο «Λουκάς Σαμαράς - Περιπέτειες του Εγώ».

Η έκθεση αυτού του - ιδιόμορφου αισθητικού ενδιαφέροντος - καλλιτέχνη, οργανώθηκε από το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου, το οποίο χορήγησε και την έκδοση του καταλόγου της έκθεσης. Η έκθεση, με επιμελήτρια την Κ. Κοσκινά, περιλαμβάνει 450 μεγάλα και μικρά έργα που προέρχονται από σημαντικά ξένα μουσεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ινστιτούτα, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές, φωτογραφίες και προβολή σπάνιων βίντεο από την πολύπλευρη εικαστική δημιουργία του (ζωγραφική, σχέδια, συνθέσεις σε υφάσματα, χαρτί, σύρμα, κλπ., κατασκευές, έπιπλα, κοσμήματα, εγκαταστάσεις, βίντεο και ταινίες).

Ο Λουκάς Σαμαράς γεννήθηκε το 1936 στην Καστοριά. Το 1948, μαζί με τη μητέρα του εγκαταστάθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου βρισκόταν ο πατέρας του. Στις ΗΠΑ ο Λ. Σαμαράς συνεργάστηκε με γνωστούς Αμερικανούς καλλιτέχνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ