Πέμπτη 7 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Mega - ρο «Αρίων»

Κάτω από τους αστραφτερούς πολυελαίους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «έλαμψαν» τα φετινά βραβεία «Αρίων». Ο κατά τ' άλλα «ναός» της μουσικής άνοιξε τις θύρες του για να «ιερουργήσουν» οι πρωτεργάτες της μουσικής, λεγόμενης, αθλιότητας στον τόπο μας, για να κόψουν και να ράψουν κατά το δοκούν οι δισκογραφικές εταιρίες, για να μοιράσουν βραβεία και χαμόγελα, για να ασελγήσουν - για μια ακόμα φορά - πάνω στο λαβωμένο σώμα του ελληνικού τραγουδιού.

Ο «δημιουργικός πυρήνας πολιτιστικής δράσης», όπως ισχυρίζεται ότι είναι το Μέγαρο, που χρυσοπληρώνεται από τον ελληνικό λαό, πρόσφερε απλόχερα την «αίγλη» του στην προχτεσινή τελετή της μουσικής εμπορευματοποίησης και χειραγώγησης. Μπορεί οι πόρτες του να είναι κλειστές σε καλλιτέχνες που πασχίζουν ν' αρθρώσουν δημιουργικό λόγο ή σε φορείς με πλατύ πολιτιστικό έργο, όμως αυτές άνοιξαν διάπλατα για την απαστράπτουσα βραδιά που διοργάνωσαν η IFPI και το «Mega». Ισως, η απάντηση να βρίσκεται στον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει το Megaλo κανάλι με το Μέγαρο. Ισως πάλι στο ότι ελίτ και φτηνιάρικο είναι οι δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μια βραδιά αποθέωσης του λάιφ στάιλ «πολιτισμού», που ισοπεδώνει τα πάντα, καλλιτέχνες, δημιουργία, αισθητική, αξίες, ήταν η προχτεσινή των «Αρίων». Προς εξυπηρέτηση αυτού του θλιβερού και συνάμα εξοργιστικού «σκηνικού» της ισοπέδωσης, για άλλη μια φορά, με μεγάλη άνεση οι εγκέφαλοι της διοργανώτριας Ενωσης Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων τσουβάλιασαν τραγούδια φτηνιάρικα μαζί με αθάνατες δημιουργίες, εμπορικούς αοιδούς μαζί με καλλιτέχνες της αντίπερα «όχθης», οι οποίοι ενέδωσαν στις πιέσεις των εταιριών και έδωσαν το «παρών».

Αυτή η μουσική σαλάτα, στην οποία κάποιοι ατυχώς επιχειρούν να δώσουν την υπόσταση «θεσμού», κατέληξε στην ίδια... σούπα. Και πάλι ο Ρέμος νίκησε τον Τσιτσάνη... Ο Κακαουνάκης έδωσε βραβείο στην Πρωτοψάλτη, ο Ρουβάς χόρεψε τάνγκο και... η «μία τηλεφωνία βράβευσε την άλλη» (Ψινάκης προς Χατζηγιάννη). Ισως τελικά η ατάκα του «αρχάγγελου» Ψινάκη να συμπυκνώνει και την ουσία της βραδιάς: «Μεγαροπιαστήκαμε φέτος κι έβαλα τα καλά μου σήμερα που γιορτάζει η μουσική στο Μέγαρο» (!).


Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ