Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νέα εμπόδια στο έργο του Αχελώου

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου που έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα νέο γεφύρι της Αρτας. Η μη υλοποίηση του έργου, εκτός από την αδιαφορία εδώ και δεκαετίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προσκρούει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο βάζει εμπόδια εδώ και χρόνια στο όνειρο των Θεσσαλών να υδροδοτηθεί ο κάμπος τους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) αποφάσισε για τρίτη φορά την ακύρωση Μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων και η απόφαση αυτή αναμένεται πιθανότατα να δημοσιευτεί σήμερα. Με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται το σύνολο των έργων που θα μετέφεραν 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο. Ετσι, για άλλη μια φορά οι Θεσσαλοί βλέπουν να απομακρύνεται η κατασκευή αυτού του έργου που ονειρεύονται εδώ και 80 χρόνια και το οποίο υποτίθεται ότι υλοποιείται εδώ και 25 χρόνια, χωρίς ποτέ να αποπερατώνεται.

Την προσφυγή στο ΣτΕ είχαν καταθέσει φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία των έργων μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται μεταξύ των άλλων ότι οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι είναι αντίθετοι προς τα άρθρα του Συντάγματος περί προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ορθολογικής αξιοποίησης των πηγών του ποταμού.

Αντίθετα, οι φορείς της Θεσσαλίας επισημαίνουν ότι εκτός του ότι πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για το Θεσσαλικό κάμπο και κυρίως για τους αγρότες που υποφέρουν από την έλλειψη υδάτινων πόρων, πρόκειται και για σημαντικό περιβαλλοντικό έργο, αφού προβλέπει την εκμετάλλευση νερού που τώρα χύνεται στη θάλασσα και πάει χαμένο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φράγμα της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί εδώ και μια δεκαετία, ενώ το φράγμα της Συκιάς έχει μείνει στη μέση και δεν αποπερατώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ