Παρασκευή 15 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ «ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ»
Χαφιεδοκάμερες και στους εθνικούς δρόμους!

Ακόμα 400 κάμερες θα εποπτεύουν το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας με πρόσχημα την οδική ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς. Προκηρύχτηκε χτες ο σχετικός διαγωνισμός

Εκατοντάδες κάμερες θα στηθούν κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου

Eurokinissi

Εκατοντάδες κάμερες θα στηθούν κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου
Το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» επεκτείνεται πλέον σε όλη τη χώρα, με την τοποθέτηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ άλλων 400 καμερών κατά μήκος όλου του εθνικού οδικού δικτύου και με πρόσχημα τον έλεγχο της ταχύτητας των αυτοκινήτων και την ...οδική ασφάλεια!

Με την τοποθέτηση των καμερών αυτών σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες που ήδη έχουν τοποθετηθεί στο Λεκανοπέδιο και με αυτές που προγραμματίζεται να τοποθετηθούν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, εφαρμόζεται ένα σύστημα παρακολούθησης ικανό να χτυπήσει τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών και να ελέγχει καθημερινά σημαντικά προσωπικά τους δεδομένα.

Οπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, χτες προκηρύχτηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση καμερών που θα τοποθετηθούν σε 390 θέσεις του εθνικού οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, εκτός των 10 που ήδη έχουν τοποθετηθεί στο «πέταλο» του Μαλιακού. Ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 12.115.000 ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, ενώ η τοποθέτηση των καμερών έως το Φλεβάρη του 2006. Η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου, όπως όμως είπε ο υπουργός, θα αλλάζουν ανά τακτά διαστήματα, ώστε να μη γίνονται πάντα αντιληπτές από τους διερχόμενους οδηγούς.

Η εγκατάστασή τους μάλιστα θα συνοδευτεί από τη δημιουργία 10 Κέντρων Επεξεργασίας των Δεδομένων, που θα εγκατασταθούν στις έδρες των ισάριθμων Περιφερειών της χώρας. Τα κέντρα αυτά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το απαραίτητο λογισμικό και θα κάνουν τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων που θα εισάγονται από τις κάμερες. Μέσω επαγωγικών βρόγχων στο οδόστρωμα θα γίνεται η καταγραφή των παραβάσεων του ορίου ταχύτητας, ενώ παράλληλα τα οχήματα των παραβατών θα φωτογραφίζονται με ψηφιακή μηχανή. Το σύστημα αυτό θα καταγράφει και θα κωδικοποιεί κάθε όχημα που κινείται, δηλαδή την ταχύτητα, τον τύπο, ενώ ταυτόχρονα θα φωτογραφίζεται το ίδιο το όχημα και θα καταγράφεται με μεγάλη ευκρίνεια η πινακίδα κυκλοφορίας του. Τα στοιχεία αυτά θα αποθηκεύονται στο δίσκο της φωτογραφικής μηχανής και θα συλλέγονται από τα Κέντρα Επεξεργασίας Δεδομένων, ενώ μελλοντικά θα μεταβιβάζονται εκεί ηλεκτρονικά. Μάλιστα, σε μια δεύτερη φάση ανάπτυξης το όλο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει αυτόματα κλήσεις στους παραβάτες...


Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι το όλο σύστημα είναι σύμφωνο με το νόμο 2492/97 και ότι δε θα θίξει προσωπικά δεδομένα, ωστόσο εκφράζονται πολλές αμφιβολίες.

Οι κάμερες θα αναπτυχθούν στις εξής Περιφέρειες:

  • Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, 34 κάμερες (στο Νομό Εβρου 8, Ροδόπης 4, Ξάνθης 4, Δράμας 7, Καβάλας 11)
  • Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά 54 (στο Νομό Θεσσαλονίκης 24, Σερρών 6, Χαλκιδικής 4, Κιλκίς 3, Ημαθίας 10, Πιερίας 7)
  • Δυτικής Μακεδονίας 17 κάμερες (στο Νομό Κοζάνης 6, Καστοριάς 5, Γρεβενών 6)
  • Ηπείρου 23 κάμερες (στο Νομό Ιωαννίνων 14, Θεσπρωτίας 3, Πρέβεζας 2, Αρτας 4)
  • Θεσσαλίας 31 κάμερες (στο Ν. Λάρισας 10, Μαγνησίας 5, Τρικάλων 7, Καρδίτσας 9)
  • Δυτικής Ελλάδας 61 κάμερες (στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας 22, Αχαΐας 24, Ηλείας 15)
  • Στερεάς Ελλάδας 57 κάμερες (στο Ν. Φθιώτιδας 35, Ευρυτανίας 2, Φωκίδας 14, Βοιωτίας 6)
  • Αττικής 31 κάμερες
  • Πελοποννήσου 52 κάμερες (στο Ν. Κορινθίας 18, Αργολίδας 4, Αρκαδίας 15, Μεσσηνίας 9, Λακωνίας 6)
  • Κρήτης 40 κάμερες (στο Ν. Χανίων 13, Ρεθύμνου 7, Ηρακλείου 11, Λασιθίου 9).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ