Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αιματηρά επεισόδια σε «αραβική» πόλη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σε «ξένους αλλά και εσωτερικούς παράγοντες της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας» (αλλά δεν κατονομάζονται) απέδωσε ο Ιρανός υπουργός Πληροφοριών, Αλί Γιουνέισι, τις διήμερες αιματηρές ταραχές που σημειώθηκαν στην πόλη Αχβάζ.

Το Αχβάζ είναι η μεγαλύτερη πόλη της, πλούσιας σε πετρέλαιο, επαρχίας Χουζιστάν, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης είναι άραβες, οι οποίοι αποτελούν το 3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Στην πόλη κυκλοφόρησε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ιρανική ηγεσία ενέκρινε την εγκατάσταση στην περιοχή πολλών μη Αράβων προκειμένου να αλλάξει τη δημογραφική της σύνθεση. Η ιρανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο διάταγμα.

Η είδηση, πάντως όπως υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές, προκάλεσε την οργή των Αράβων κατοίκων, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, πυρπόλησαν τράπεζες και αυτοκίνητα και συγκρούστηκαν επί διημέρου με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν 3 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8, ενώ έγιναν περισσότερες από 200 συλλήψεις. Εκπρόσωπος οργάνωσης των Αράβων Ιρανών υποστήριξε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι στην περιοχή επικρατεί ηρεμία αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ανάλογου περιεχομένου μικροεπεισόδια και στην πόλη Μαχ Σαχρ, στα νότια της επαρχίας Χουζιστάν. Αργά χτες η ιρανική κυβέρνηση κάλεσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» να διακόψει τις μεταδόσεις από το Ιράν και να «κλείσει προσωρινά τα γραφεία του», κατηγορώντας το ότι «διαδραμάτισε ρόλο στην πρόκληση της εθνοτικής έντασης αναμεταδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και δίνοντας χρόνο και χώρο σε ανατρεπτικές δράσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ