Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ
«Σύγχυση» και «εύθραυστες» εξελίξεις

ΚΙΤΟ.--

Μόλις 24 ώρες διήρκεσε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα που επέβαλε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ισημερινού Λούσιο Γκουτιέρες, προκειμένου να κατευνάσει το συνεχώς διογκούμενο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, παρά τις διακηρύξεις του όταν εκλέχτηκε με τη στήριξη του λαού. Τελευταία αφορμή η απόφασή του να καθαιρέσει εκ νέου - μετά τη συμφωνία με την αντιπολίτευση - το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σε μη προγραμματισμένο τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Λούσιο Γκουτιέρες, στις 9.30 μ.μ. το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ότι τα δραστικά μέτρα αποσκοπούν στη διασφάλιση της τάξης και της σταθερότητας στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Κίτο. Σημειώνεται ότι για δεύτερη φορά σε διάστημα τετραμήνου καθαιρέθηκαν τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και επιβλήθηκαν περιορισμοί στο δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης.

Η αναταραχή ξεκίνησε το Δεκέμβρη 2004 από την προηγούμενη κυβερνητική απόπειρα αναδιάρθρωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου, λόγω «προκατάληψης» των δικαστών κατά του Λούσιο Γκουτιέρες. Η κρίση επιδεινώθηκε το Μάρτη, όταν η νέα σύνθεση του Δικαστηρίου απέσυρε τις κατηγορίες διαφθοράς εις βάρος του πρώην Προέδρου Αμπντάλα Μπουκάραμ και του επίσης πρώην Προέδρου Γκουστάβο Νομπόα, υποθέσεις για τις οποίες είχε προεκλογικά δεσμευτεί να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το σημείο, η κατάσταση αρχίζει να συγχέεται και να γίνεται χαοτική. Η δεξιά αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να δώσει το τελειωτικό «χτύπημα» και να σύρει ακόμη πιο συντηρητικά έναν Πρόεδρο ο οποίος «ξέχασε» σχεδόν από το πρώτο λεπτό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις - στηρίχτηκε από τα τμήματα εκείνα του πληθυσμού που ζητούσαν την πραγματική αλλαγή της πολιτικής σκηνής, τμήματα όπως οι ιθαγενείς, τα συνδικάτα και αριστερά κόμματα. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις που μέχρι προσφάτως στήριζαν την κυβέρνηση Γκουτιέρες ξέσπασαν σε ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων, ενδεικτικό της οργής τους, που συσσωρεύεται εδώ και καιρό εξαιτίας της αντιλαϊκής του πολιτικής. Κατήγγειλαν επίσης την καθαίρεση της σύνθεσης του Ανώτατου Δικαστηρίου που ήρθε στο πλαίσιο συμφωνίας της κυβέρνησης για να αθωώσει τους Αμπντάλα Μπουκάραμ και Γκουστάβο Νομπόα, με αντάλλαγμα τη στήριξη της πολιτικής του παράταξης.

Επίσης, ένα ακόμη σημείο είναι ότι ο Λούσιο Γκουτιέρες προχώρησε την περασμένη βδομάδα στην ασυνήθιστη κίνηση να διακηρύξει ότι διαθέτει ακόμη τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες - βάσει της δήλωσής του - δεν πρόκειται να επέμβουν στην κλιμακούμενη συνταγματική κρίση.

Ουσιαστικά ο λαός του Εκουαδόρ ξέσπασε τις τελευταίες μέρες ενάντια σε μια πολιτική που καταπιέζει το λαό, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά. Η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις στο Εθνικό Κογκρέσο, δηλαδή στη νομοθετική εξουσία, αλλά και οι δυνάμεις που κυριαρχούν στη δικαστική εξουσία είναι συνυπεύθυνες για την καταστροφική και υποτακτική στις ΗΠΑ πορεία της χώρας. Συνεπώς, το σύνθημα «να φύγουν όλοι» επεκτείνεται πολύ περισσότερο από το επίκεντρο του Κίτο... Εξάλλου, οι ρίζες της σύγκρουσης είναι πολύ βαθιές και μπορεί η παρούσα κατάσταση να προσομοιάζει σε χάος, όμως χιλιάδες σχήματα και πηγές αντίστασης αφυπνίστηκαν και γεννήθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2009-03-27 00:00:00.0)
Η αντιπαράθεση συνεχίζεται (2007-04-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-10-19 00:00:00.0)
«Αλλαγή σελίδας»; (2005-04-24 00:00:00.0)
Εκπλήξεις... (2002-10-22 00:00:00.0)
«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (2001-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ