Τρίτη 19 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΣΧΑ
Να μην περάσει η επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας

Διεθνής Συνδιάσκεψη για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Την Κυριακή 17 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) διεθνής συνδιάσκεψη για τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης. Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 ΚΚ των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών, καθώς επίσης ΚΚ από 9 ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Τσεχία και Γιουγκοσλαβία).

Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη Συνδιάσκεψη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, o οποίος, μιλώντας για το χαρακτήρα αυτού του πολέμου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Στην ουσία, στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο του σοβιετικού λαού, ενάντια στους φασίστες εισβολείς συγκρούστηκαν τα δύο αντίθετα πολιτικο-ιδεολογικά και κοινωνικά συστήματα: Από τη μια η ιδεολογία και πολιτική της "ανώτερης φυλής", του μισανθρωπισμού και της γενοκτονίας, καθώς και η θεωρία "περί ζωτικού χώρου" για την παγκόσμια κυριαρχία του γερμανικού ιμπεριαλισμού και των γερμανικών μονοπωλίων και από την άλλη η βαθιά πίστη στον άνθρωπο, στην εργατική τάξη, στις λαϊκές μάζες, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στο ελεύθερο μέλλον των λαών, στο σοσιαλισμό και κομμουνισμό».

Σχολιάζοντας την ιδεολογική αντιπαράθεση γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Σήμερα πολλοί θέλουν να παραποιήσουν την πραγματικότητα για το πώς οι λαοί συνέτριψαν το φασισμό. Πώς κατάφεραν να αντικρούσουν το φασιστικό τέρας. Στόχος τους είναι να μειώσουν, να εξαφανίσουν το ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα στη συντριβή του φασισμού. Σ' αυτή την προσπάθεια συμμετέχει και η ΕΕ που ανακήρυξε την 9η Μάη ως "Μέρα της Ευρώπης". Θέλουν να ξεχαστεί η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Ομως, μια ιστορία που γράφτηκε με αμέτρητες θυσίες και αίμα δε θα καταφέρουν να τη σβήσουν από τη συνείδηση των λαών».

Επανεκλέχτηκε ο Ζιουγκάνοφ

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), επανεκλέχτηκε πρόεδρος και της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), το συνέδριο της οποίας πραγματοποιήθηκε στις 16 Απρίλη στη Μόσχα. Οπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο συνέδριο έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι από 16 ΚΚ, που δρουν σε χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ.

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΚΡΟ, «ο ηγέτης του ΚΚΡΟ θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος επανεξέτασης των αποφάσεων του ΚΚΣΕ σχετικά με την "προσωπολατρία" του Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν, αφού ο τελευταίος δε χρειάζεται μια τέτοια αποκατάσταση. Μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ για την προσεχή επέτειο των 60 χρόνων της Νίκης στον Πατριωτικό Πόλεμο, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε συγκεκριμένα: «Πολλοί κομμουνιστές απευθύνονται τώρα με την πρόταση της επανεξέτασης των αποφάσεων του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ για την προσωπολατρία του Στάλιν, ζητώντας την αποκατάστασή του. Θεωρούμε πως ο μεγάλος Στάλιν δε χρειάζεται αποκατάσταση», δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ, προσθέτοντας πως στα υλικά του συνεδρίου θα αντανακλάται ο ρόλος του Στάλιν, όπως και το αίτημα της επιστροφής του ιστορικού ονόματος της πόλης του Στάλινγκραντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απάντηση στις φήμες για τον Ζιουγκάνοφ (2008-01-25 00:00:00.0)
Επόμενος μεγάλος σταθμός το Στρασβούργο (2006-01-22 00:00:00.0)
ΚΚ Ουκρανίας: Δεν αλλάζουμε τις κομματικές αποφάσεις! (2004-11-13 00:00:00.0)
10ο Συνέδριο ΚΚΡΟ (2004-07-07 00:00:00.0)
Αλλο ένα βήμα στην ενότητα των κομμουνιστών (1997-11-30 00:00:00.0)
Στάδιο αγώνα η επέτειος (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ