Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ στο Αντικομμουνιστικό μνημόνιο
Επόμενος μεγάλος σταθμός το Στρασβούργο

Κόμματα, οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες από χώρες ολόκληρου του πλανήτη συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τη μαζική καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου, καθώς πλησιάζει η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ερχόμενη Τρίτη.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, όλοι προετοιμάζονται για την ερχόμενη Τρίτη, 24 του Γενάρη, οπότε θα πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, από φορείς, κόμματα και προσωπικότητες της Ευρώπης.

Για τις 11 το πρωί έχει οριστεί η προσυγκέντρωση και στις 12 η συγκέντρωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2.30 μ.μ. Περίπου 100 άτομα, εκπρόσωποι φορέων, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», της ΚΝΕ, πολιτικοί παράγοντες, καλλιτέχνες, νομικοί και καθηγητές, αλλά και εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του Γερμανικού ΚΚ, του ΚΚ Λουξεμβούργου, του Κόμματος Εργασίας του Βελγίου, του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, θα εισέλθουν στο κτίριο για παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ έχει ζητηθεί και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ βαν ντερ Λίντεν.

Παράλληλα, θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου μέσα στο κτίριο στις 12 το μεσημέρι από τους εκπροσώπους των παραπάνω φορέων και κομμάτων αλλά και με τη συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ, του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, βουλευτή του ΚΚΡΟ, του Δώρου Χριστοδουλίδη, βουλευτή του ΑΚΕΛ, καθώς και βουλευτή του Πορτογαλικού ΚΚ.

Την αντίδρασή τους στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο έχουν εκφράσει ήδη το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το ΚΕΚΡ, η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΕΚΚ-ΚΚΣΕ), όπου εντάσσονται, εκτός του ΚΚΡΟ, 16 ΚΚ από την πρώην ΕΣΣΔ: ΚΚ Αμπχαζίας, ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, ΚΚ Αρμενίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Καζαχστάν, ΚΚ Κιργιζίας, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Λιθουανίας, ΚΚΔ της Μολδαβίας, ΚΚ Νότιας Οσετίας, ΚΚ Ουζμπεκιστάν, ΚΚ Ουκρανίας, ΚΚ Τουρκμενιστάν, ΚΚ Υπερδνειστερίας. Επίσης, το ΚΚ Τουρκίας, το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, το Νέο ΚΚ Βρετανίας, το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το Αλβανικό ΚΚ, το ΚΚ Σλοβακίας, το ΑΚΕΛ, το ΚΚ Πορτογαλίας, το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ο Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), το Γερμανικό ΚΚ, το ΚΚ Λουξεμβούργου, το ΚΚ Δανίας, το ΚΚ στη Δανία, το ΚΚ Σουηδίας, το ΚΚ Νορβηγίας, το Σουδανικό ΚΚ, το ΚΚ Βρετανίας, το ΚΚ Αυστραλίας, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), το ΚΚ Κούβας.

Υπογραφές καταδίκης στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://red.kke.gr

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η καταδίκη του αντικομμουνιστικού μνημονίου. Η ηλεκτρονική διεύθυνση http://red.kke.gr που κατασκευάστηκε από το Τμήμα Πληροφορικής της ΚΕ του ΚΚΕ για να συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη διάδοση της καμπάνιας του Κόμματος ενάντια στο μνημόνιο έχει ήδη εκατοντάδες υπογραφές αγωνιστών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Εως τώρα έχουν υπογράψει Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όπως η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, Αλφρεντ Ρούμπιξ, ο Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουσα, o ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικου Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, Βικτορ Τιούλκιν, ο Πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας, Ζαν Ζόνσον, ο Πρόεδρος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, Μιλάν Κράιτσκα, ο Γραμματέας της Κομμουνιστικής Νεολαίας - Αριστερό Μέτωπο Ουγγαρίας, Πέτερ Ζέκελι.

Εχουν υπογράψει επίσης οι πολιτικοι αρχηγοί της Κύπρου: Νίκος Αναστασιάδης πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου, πρόεδρος του ΕΥΡΩΔΗ, Δημήτρης Συλλούρης, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Κλεάνθους Νίκος, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Ακόμη ο επίσκοπος Κύκκου, Νικηφόρος.

Παράλληλα, μεγάλος είναι και ο αριθμός και άλλων προσωπικοτήτων που υπογράφουν, όπως του υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Χασάν Σάρφο, του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, Α. Δαμιανού, του γνωστού Γερμανού καθηγητή και αντιστασιακού Ιοχέν Φουκς, της αξιωματικού ΛΣ Νεκταρίας Χαριτάκη, της Γερμανίδας δημοσιογράφου Χάικε Σράντερ, του Γερμανού δημοσιογράφου Μάρκους Μπέρχαρντ, του Γιάννη Κωστάντη, αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης, του δημοσιογράφου Γιώργου Δαράτου, του ιστορικού Πέτρου Σταγγανέλη, του δρ Βιολογίας Νίκου Αβραμίδη, του μουσικού Κωνσταντίνου Μπέχλου, του γνωστού σκιτσογράφου Γ. Δερμετζόγλου, του συγγραφέα Αντώνη Παλαμίδη και πολλών άλλων.

Και από τη γειτονική Τουρκία υπάρχει εντυπωσιακός αριθμός συγγραφέων και ποιητών, επιστημόνων, οικονομολόγων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, δικηγόρων, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων, μηχανικών πληροφορικής, εργατών και φοιτητών που υπογράφουν. Μεταξύ αυτών μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον οικονομολόγο Σιούλε Αλμπαβράτογλου, τον συγγραφέα Χασάν Οζτορπακ, τον κριτικό τέχνης Μουράτ Ούνερ και άλλους.

Επίσης, εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι από την Κύπρο, από πολλούς τομείς δράσης, τη νεολαία και τους εργαζόμενους, όπως ο δημοσιογράφος Γ. Διαμαντούλης, ο συνδικαλιστής Χρήστος Αλέκου, η ιστορικός Χριστίνα Χρυσοστόμου, ο Ανδρέας Μαυρεσίης, Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακα Πάφου.

Μεγάλος αριθμός έχει επίσης συγκεντρωθεί από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Αρμενία και την Ισπανία, μεταξύ των οποίων η εκδότρια του περιοδικού «Μαρξίσμ ι σοβρεμένοστι», Ταμίλα Γιάμπροβα, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ολγα Ιβάνοβα, ο απόστρατος αξιωματικός Βλαντιμίρ Νόβακ από την Ουκρανία, ο Ρώσος φιλόσοφος Κονσταντίν Μπακούλεβ, η Ρωσίδα βιολόγος Μαρία Ντοντσένκο.

Σήμερα στο «Ρ» συνεχίζονται οι δηλώσεις καταδίκης του αντικομμουνιστικού εκτρώματος απο παράγοντες της δημόσιας ζωής καθώς και απο ευρωβουλευτές απο διάφορες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ