Κυριακή 22 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΤΟΠ στο Αντικομμουνιστικό μνημόνιο
Περί «σταλινισμού» και άλλων τινών

Στο ντοκουμέντο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 1995, όπου έγινε μια πρώτη προσέγγιση των παραγόντων που καθόρισαν την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, αναφέρεται ότι: «Με τη "σταλινολογία" ο ιμπεριαλισμός έδειξε όλο το ταξικό μίσος του για τη διαμόρφωση του σοσιαλιστικού συστήματος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Δε θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να δει κανείς ότι η παραπάνω διαπίστωση αφορά όχι μόνο το παρελθόν, αλλά και την αντικομμουνιστική σταυροφορία που επιχειρείται να ανοίξει στην Ευρώπη με σημαία το αντικομμουνιστικό ψήφισμα, που είναι προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ίδιο το κείμενο του ψηφίσματος είναι αποκαλυπτικό για τις ανησυχίες, αλλά και τους στόχους και τις επιδιώξεις που το υπαγόρευσαν.

Εξίσου αποκαλυπτική είναι και η στάση φορέων του οπορτουνισμού, του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των ηγετικών του δυνάμεων, που συνταυτίζονται ανοιχτά με τα επιχειρήματά του κ. Λίμπλαντ και των ομοίων του, που δε διαφέρουν ιδιαίτερα από τη μετεμφυλιοπολεμική προπαγάνδα στη χώρα μας.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο τήρησε σιγήν ιχθύος επί μήνες για το θέμα, «αποδοκιμάζει» το ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να ξεκαθαρίσει αμέσως (αλήθεια σε ποιον;) πως βεβαίως... «Είναι άλλο πράγμα η ευθεία καταδίκη των εγκλημάτων του σταλινισμού, τα οποία είναι απολύτως αντίθετα με τη βασική ιδέα του σοσιαλισμού». Δηλαδή επικροτεί την επιχειρηματολογία του μνημονίου και διαφωνεί επί της διαδικασίας! Από κοντά και το Γαλλικό ΚΚ, το οποίο μάλιστα ζητά εύσημα διότι το έχει πράξει από καιρό: «Το ΓΚΚ δεν περίμενε να καταρρεύσει το σοβιετικό σύστημα για να καταδικάσει παραβιάσεις της ελευθερίας που για μεγάλο διάστημα προσέβαλλαν (και ορισμένες φορές συνεχίζουν να προσβάλλουν) τις ουμανιστικές και δημοκρατικές αρχές, που βρίσκονται στην καρδιά του κομμουνιστικού σχεδίου κοινωνίας». Από κοντά και η «Αυγή» αναφωνεί «αγανακτισμένη»: «Η Αλέκα υπερασπίζεται τον σταλινισμό»...

Δεν είναι να απορεί κανείς. Η εχθρότητα προς το κομμουνιστικό κίνημα και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ό αιώνα στην Ευρώπη και την ΕΣΣΔ είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Ας μην ξεχνάμε πως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ήταν αυτό που άνοιξε τη συζήτηση περί «καταδίκης του σταλινισμού», και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα (τυχαία άραγε;) με την αντικομμουνιστική επίθεση της άρχουσας τάξης, με αφορμή τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης, αποδεικνύοντας πως συστατικό των ιδεολογικών του προσανατολισμών είναι η σύμπλευση και ταύτιση με το σύγχρονο αντικομμουνιστικό ρεύμα.

Δεν είναι τυχαία η κραυγαλέα απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για την απόκρουση αντιδημοκρατικών - αντικομμουνιστικών μεθοδεύσεων και τη στήριξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Καμία φωνή ή αντίδραση ότι αρκετά κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη είναι παράνομα, σε αποκλεισμούς κομμουνιστών από εκλογές, σε φυλακίσεις και διώξεις, σε απαγορεύσεις συμβόλων.

Και πώς να υπάρχει άλλωστε, όταν κατά τον πρόεδρο του ΚΕΑ, Φαούστο Μπερτινότι, «Η απόρριψη του σταλινισμού ανήκει στην πολιτική μας ταυτότητα» (Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΚΕΑ, Βερολίνο, 8-9 Γενάρη 2005 - όταν το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, κόμμα παρατηρητής στο ΚΕΑ, σχεδόν περνά από ιερά εξέταση).

«Το πράγμα με το οποίο πρέπει να έρθουμε σε ρήξη είναι ο σταλινισμός. Αν δεν το κάνουμε, αυτό θα είναι το τέλος του ΚΕΑ», λέει στην ίδια συνάντηση ο Βόλφραγκ Γκέρκε, από το γερμανικό ΚΟΔΗΣΟ. Ο Μίχαελ Σούμαν, επίσης του ΚΟΔΗΣΟ, ξεκαθαρίζει στην ίδια συνάντηση και τις τελευταίες αμφιβολίες περί του τι εννοούν με την «καταδίκη του σταλινισμού»: Για τον Μ. Σούμαν σταλινισμός είναι «όλη η εμπειρία μιας πρώην σοσιαλιστικής χώρας», και διευκρινίζει πως «οι σταλινικοί ονομάζονταν μαρξιστές - λενινιστές».

Είχε δίκαιο ο Κλαούντιο Γκράσι, από την κομμουνιστική τάση της Επανίδρυσης, όταν σχολιάζοντας τον «αντισταλινικό» οίστρο του ιδρυτικού συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Ρώμη το 2004 διαπίστωνε πως βέβαια «To πρόβλημα δεν είναι ο Στάλιν. Το πρόβλημα είναι η Οκτωβριανή Επανάσταση, το πρόβλημα είναι ο Λένιν και η εμπειρία των όσων κάνανε οι κομμουνιστές τον 20ό αιώνα και που δεν είναι για πέταμα».

Στα «πέτρινα χρόνια», αποκήρυξη του Στάλιν σήμαινε εξιτήριο από τη φυλακή. Η σύγχρονη δήλωση μετάνοιας μεταφράζεται σε εύσημα από τον κύριο Λίμπλαντ και τους ομοίους του (σημείο 4 του σχεδίου ψηφίσματος: «Η Συνέλευση αναγνωρίζει πως παρά τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων, κάποια ευρωπαϊκά κομμουνιστικά κόμματα έχουν συμβάλλει στην επίτευξη της δημοκρατίας»), άντε και πρόσβαση σε κάποια από τα αργύρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα «ευρωπαϊκά κόμματα». Ο καθείς εφ' ω ετάχθη!


Νίκος ΣΕΡΕΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ