Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εμπαίζονται με υποσχέσεις περί νομιμοποίησης

Το νέο μεταναστευτικό νόμο, που παρουσίασαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ενέκρινε χτες η κυβερνητική επιτροπή

Στην αναμονή «βάζει» τους μετανάστες η κυβέρνηση για τις άδειες παραμονής
Στην αναμονή «βάζει» τους μετανάστες η κυβέρνηση για τις άδειες παραμονής
«Ειλημμένη» μεν, απροσδιόριστη δε, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί μια τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης σε όσους μετανάστες ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν ή να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το σκοπό αυτό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως η κυβέρνηση εμπαίζει χιλιάδες ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να ζουν και να εργάζονται στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες - αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια» - οι υπουργοί Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, χαρακτήρισαν «ειλημμένη» τη «νέα ευκαιρία», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν ούτε τον αριθμό των μεταναστών που δύνανται να κάνουν χρήση αυτής, αλλά ούτε και να ορίσουν συγκεκριμένες προθεσμίες, τις οποίες θα πρέπει να προλάβουν.

Ωστόσο, στο νομοσχέδιο (τουλάχιστον αυτό που έχει μοιραστεί σε φορείς στο πλαίσιο ενός προσχηματικού διαλόγου που προηγήθηκε) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τρίτη ευκαιρία.

Ορίζεται ότι όσες άδειες διαμονής λήξουν μετά την 1η Γενάρη 2006 (οπότε και θα εφαρμοστεί ο νέος μεταναστευτικός νόμος), θα ανανεωθούν με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου. Αιτήσεις για τη χορήγηση ή ανανέωση αδειών που λήγουν μέχρι τα τέλη 2005 διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου του 2001, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, φρόντισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί να μη δώσουν χτες στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς η υλοποίηση των διατάξεών του θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της σύστασης διαφόρων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο νέος νόμος «έρχεται» να καλύψει τη δεκάχρονη απουσία μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα. Γεγονός είναι πως η πολιτική που ασκούνταν μέχρι τώρα και αυτή που εισάγει το νομοσχέδιο είναι στην ίδια κατεύθυνση αξιοποίησης των μεταναστών ως φτηνή εργατική δύναμη σε όφελος των τοπικών οικονομιών και του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αλλωστε, αυτό περιγράφεται και σε αποφάσεις της ΕΕ και συγκεκριμένα στην Πράσινη Βίβλο που εξέδωσε στις 17 Γενάρη του 2005, όπου και υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ κατά το διάστημα από το 2010 έως το 2030 θα χρειαστεί 20 εκατομμύρια μετανάστες για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος νόμος ορίζει ότι οι μετανάστες θα εισέρχονται στη χώρα, με βάση λίστα όπου θα καταγράφονται οι ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

Τι προβλέπεται
  • Ενοποιείται η άδεια διαμονής και εργασίας σε μία πράξη, η οποία θα εκδίδεται από την Περιφέρεια. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ο διπλασιασμός των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ αντίστοιχη υπηρεσία ιδρύεται στην έδρα κάθε νομού. Οι άδειες διαμονής θα ανανεώνονται ανά διετία.
  • Μειώνεται ο αριθμός όσων δικαιούνται άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις θυμάτων εργατικών ατυχημάτων και εγκληματικών πράξεων ή με σοβαρά προβλήματα υγείας.
  • Αποκλείονται από την οικογενειακή επανένωση οι υπερήλικες γονείς.
  • Θεσπίζεται το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος» για όσους έχουν συμπληρώσει πενταετία στη χώρα. Για να λάβει κάποιος αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να πληροί, ανάμεσα σε άλλα, τα κριτήρια του... ήθους και της προσωπικότητας.
  • Καθιερώνεται ενιαίο πληροφοριακό σύστημα τήρησης μητρώου των μεταναστών, ενώ συστήνεται Επιτροπή Παρακολούθησης Μεταναστευτικής Πολιτικής σε διυπουργικό επίπεδο.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους μετανάστες από τις νέες χώρες - μέλη της ΕΕ, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να ισχύει ό,τι για τους πολίτες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ