Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Χαιρετίσματα», κυρία δήμαρχε!

Αναστήθηκε, λοιπόν, ο «Κύριος»! Αυτό, από επιστημονική άποψη βέβαια, είναι ανέφικτο. Κι ωστόσο, για περισσότερα από 2.000 χρόνια, άλλοι σοβαρά, άλλοι λιγότερο σοβαρά και άλλοι από ...συνήθεια, γιορτάζουμε την επέτειο! Φυσικά, σήμερα πολλοί λίγοι, ελάχιστοι, πιστεύουν ότι, πράγματι, συνέβη το γεγονός. Αυτό, βέβαια, δεν εμποδίζει τους πονηρούς, να οικοδομούν επάνω σε αυτή τη φανταστική ιστορία, άλλες αληθινές, πιο πρακτικές, ιστορίες. Οπως αυτή, ας πούμε, της δημάρχου της Αθήνας. Που βγήκε με εκείνο το τεράστιο χαμόγελο, σήμα κατατεθέν της πολύ εύπορης οικογένειάς της, και δήλωσε: Ετούτες τις άγιες μέρες, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους δικούς μας ανθρώπους, στη μοναξιά και την πείνα τους. Γι' αυτό, λοιπόν, τους καλέσαμε να γιορτάσουμε μαζί την Ανάσταση!

Απ' όλες τις κουβέντες της, εγώ στάθηκα σε τέσσερις ακριβές λέξεις. Αυτές που έλεγαν: «τους δικούς μας ανθρώπους»! Οταν τις άκουσα, το αίμα μου, παρότι πίνω χαπάκια για την πίεση, ανέβηκε στο κεφάλι μου. ΦΩΝΑΞΑ..! «Είσαι άδικος», παρενέβη, για να με καλμάρει, η σύντροφός μου. «Την αλήθεια είπε η γυναίκα! Δικοί της άνθρωποι είναι. Εμείς δημιουργήσαμε τους πεινασμένους, τους άστεγους, τους απελπισμένους; Δικοί της προσωπικά άνθρωποι είναι, δικά της προσωπικά δημιουργήματα, και, κυρίως, δημιουργήματα της τάξης της»!

Πέρα από το «άγιο» Πάσχα και τους φτηνούς συναισθηματισμούς, στους οποίους ποντάρετε, για να προωθήσετε το προσωπικό σας προφίλ, και το προφίλ της τάξης σας, τις άλλες μέρες, τις πολλές και ατέλειωτες άλλες μέρες, τι τρώνε ετούτοι οι άνθρωποι, «οι δικοί σας άνθρωποι», κυρία δήμαρχε; Εντάξει, κάποιες μέρες, ελάχιστες, όμως, τη βγάζουν στη Μύκονο και την Εκάλη, στους Βαρδινογιάννηδες, στους Λάτσηδες, στους Κοντομηνάδες, στον Κόκκαλη... Τις υπόλοιπες; Τι γίνεται με τις υπόλοιπες, τις πολλές, τις αφόρητα πολλές, κυρία δήμαρχε;

Το ερώτημα δε γίνεται για να πάρει απάντηση. Δεν υπάρχει απάντηση, ικανοποιητική, από τα δικά σας στόματα. Γίνεται, για να αποκαλυφθεί μια ακόμα απάτη σας. Απάτη προσωπική και απάτη της τάξης σας. Η «φιλευσπλαχνία» της άρχουσας τάξης, για τους φτωχούς! Η οποία, για να πείσει και να αποκοιμίσει, γίνεται, ακόμα και στο όνομα του «Χριστού», του «θεού», της «Παναγίας», του «αγίου Πάσχα», του «αγίου» Πνεύματος και όπου αλλού είναι ...εύπεπτο. Γεμάτες ψεύτικη κατάνυξη, όλες οι γνωστές και λιγότερο γνωστές βδέλλες της άρχουσας τάξης βγαίνετε και διαλαλείτε, σε όλους τους τόνους και με όλα τα μέσα, τη «μέριμνά» σας, για τους «κοινωνικά άτυχους», όπως αποκαλείτε τους «δικούς σας ανθρώπους», τα ταξικά δημιουργήματά σας. Τους ανθρώπους, που καταδικάσατε στην αναξιοπρέπεια.

Ολοι εσείς, λοιπόν, οι θεομπαίχτες της άρχουσας τάξης, οι χορτασμένοι και χαμογελαστοί, με πλατιά πέτρινα χαμόγελα, θεομπαίχτες, δε διστάζετε μπροστά σε τίποτα. Ούτε σέβεστε τίποτα. Το Πάσχα - και το Πάσχα - για εσάς, δεν είναι γιορτή, είναι ευκαιρία! Μια ακόμα ευκαιρία για να εξαπατήσετε. Πατώντας στο συναισθηματισμό του λαού, πατώντας πάνω στις παραδόσεις, εκμεταλλεύεστε την άγνοια και τη θρησκευτική υποταγή. Καλείτε τους πεινασμένους, αυτούς που εσείς οδηγήσατε στην πείνα, να κάνουν μαζί σας ανάσταση. Ποια ανάσταση, υποκριτές και φαρισαίοι; Το «πέταγμα» του Χριστού στα ουράνια, τη μεταφυσική υπερβολή ή την επιβεβλημένη ανάσταση των πεινασμένων; Αλλη γιορτή γιορτάζετε εσείς και άλλοι ετούτοι.

Και για να αποκαταστήσουμε την ιστορία, για να φέρουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, για να ξέρουμε για ποιο πράγμα μιλάμε, θυμίζουμε πως το Πάσχα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το Χριστό και την «ανάστασή» του. Το Πάσχα, που σημαίνει διάβαση, πέρασμα, στα εβραϊκά, ήταν «η μεγαλύτερη εβραϊκή γιορτή, που γιορταζόταν προς τιμήν της απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή αιχμαλωσία», λέει η ...εγκυκλοπαίδεια. Καμία σχέση, λοιπόν, με τη μεταφυσική και τη χριστιανοσύνη. Ούτε με τη δική σας απάτη. Ξεσήκωμα λαού ήταν. Αυτό το νόημα κράτησαν οι λαοί. Και ο δικός μας λαός, επίσης. Ανάσταση για εμάς δε σημαίνει υπερταξικά τραπεζώματα. Σημαίνει ξεσήκωμα του λαού. Σημαίνει νίκη στην αναπόφευκτη ταξική σύγκρουση.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ