Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑ ΑΣΙΑ
Εκατομμύρια στις διαδηλώσεις

Μία από τις κινητοποιήσεις στην Κίνα

Associated Press

Μία από τις κινητοποιήσεις στην Κίνα
Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Νοτιοανατολική Ασία.

Στο Κατμαντού του Νεπάλ, όπου ο βασιλιάς Γκιανέντρα έχει επιβάλει ουσιαστικά πραξικόπημα από την 1η Φλεβάρη, τα πολιτικά κόμματα έκαναν μια μαζική διαδήλωση και πορεία που χαρακτηρίστηκε από ειδησεογραφικά πρακτορεία «επίδειξη δύναμης». Από τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν το «Θέλουμε δημοκρατία, κάτω ο αυταρχισμός». Δε σημειώθηκαν επεισόδια.

Στη Μανίλα των Φιλιππίνων, ωστόσο, η αστυνομία ήδη από το πρωί είχε μετατρέψει τη συνοικία του Μαλακανάνγκ, του προεδρικού μεγάρου, σε οχυρό, με συρματοπλέγματα, λεωφορεία της αστυνομίας και χιλιάδες άνδρες ειδικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών. Η κυβέρνηση της Προέδρου Αρόγιο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί στον υπερθετικό βαθμό τις φήμες περί εκδήλωσης ενδεχόμενου «πραξικοπήματος» από δυσαρεστημένους πρώην και εν ενεργεία στρατιωτικούς. Η αστυνομία προέβη σε επιθέσεις εναντίον ορισμένων διαδηλωτών, ωστόσο η κύρια πορεία, με βασικό σύνθημα «Τέρμα στη φτώχεια», ήταν ειρηνική.

Στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν καλύτερους μισθούς, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αναστολή «του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας», των συνεχιζόμενων ιδιωτικοποιήσεων.

Στην Ντάκα του Μπανγκλαντές, χιλιάδες διαδηλωτές αξίωσαν με τα συνθήματά τους υψηλότερους μισθούς, αλλά και βελτίωση των συνθηκών εργασιακής ασφάλειας - η πρόσφατη τραγωδία σε υφαντουργία με 73 νεκρούς είναι ακόμη νωπή - που όπως έλεγαν στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος είναι «θέμα ζωής ή θανάτου».

Μεγάλη διαδήλωση, με κυβερνητική υποστήριξη, σημειώθηκε στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της Κίνας, με τη συμμετοχή να φθάνει σχεδόν το ένα εκατομμύριο κόσμο. Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο συναντήθηκε με «υποδειγματικούς εργαζόμενους» από όλη τη χώρα.

Στο Νέο Δελχί και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ινδία υπήρξαν συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων - πρωτοστατούντων των συνδικάτων και των κομμουνιστών - για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αιτήματα για βελτίωση σε τοπικό, αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο των συνθηκών δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ