Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ
Απαίτηση: πλήρης απαγόρευση των πυρηνικών

Αξιώνοντας την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων

Associated Press

Αξιώνοντας την απαγόρευση όλων των πυρηνικών όπλων
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Νέας Υόρκης από διαδηλωτές που απαιτούσαν την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Αφορμή της διαδήλωσης στάθηκε η διάσκεψη του ΟΗΕ για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Οπλων (NPT), διάσκεψη που άρχισε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ.

Οι οργανωτές της πορείας δήλωσαν ότι δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία από το Σέντραλ Παρκ στην καρδιά της Νέας Υόρκης έως την έδρα του ΟΗΕ. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και οι δήμαρχοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, οι οποίες επλήγησαν το 1945 από τα μοναδικά πυρηνικά όπλα που έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί σε πολεμική σύρραξη.

Στο μεταξύ, ξεκίνησε τελικά τη Δευτέρα η διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης για τη Μη Διασπορά των Πυρηνικών Οπλων και στην εισήγησή του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες ώστε η νέα συνθήκη να εξασφαλίσει την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής και ειδικά καλώντας τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιχειρήσει να περάσει ψήφισμα καταδίκης για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της ΛΔ Κορέας, χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι επιδιώκουν την απόκτηση όπλων. Από την άλλη πλευρά, αρκετές χώρες κατηγορούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι ούτε η ίδια κάνει πολλά για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ, που θα διαρκέσει έως τις 27 Μάη, θα εξετάσει τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία της Συνθήκης NPT, η οποία τέθηκε σε ισχύ πριν από 35 χρόνια. Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι οι 180 χώρες που θα συμμετάσχουν ενδέχεται να διχαστούν στο βαθμό που δε θα είναι εφικτή η συναίνεση για οποιαδήποτε απόφαση. Ανάμεσα στις προτάσεις που θα συζητηθούν είναι μια ενδεχόμενη διακήρυξη για την παγκόσμια υιοθέτηση του αποκαλούμενου Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου στην NPT, το οποίο κατάρτισε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όταν ανακαλύφθηκε το μυστικό πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του καθεστώτος Χουσεΐν στο Ιράκ το 1991, και το οποίο δίνει το δικαίωμα σε επιθεωρητές του ΟΗΕ να κάνουν ελέγχους.

Το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Ινδία θεωρείται ότι διαθέτουν πυρηνικά όπλα, και δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη, όπως και η ΛΔ Κορέας - η οποία αποσύρθηκε από αυτήν το 2003 - χώρες που δε θα εκπροσωπηθούν επίσημα στη διάσκεψη. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ που είχαν δεσμευτεί με τη συνθήκη να αφοπλιστούν, έχουν κάνει σαφές ότι εξετάζουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων «νέου τύπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ