Τετάρτη 4 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΧΙΛΗ
Στο πόδι

«Ο πόλεμος του φυσικού αερίου» ποτέ δεν τελείωσε και η νέα μάχη άρχισε...

Associated Press

«Ο πόλεμος του φυσικού αερίου» ποτέ δεν τελείωσε και η νέα μάχη άρχισε...
ΛΑ ΠΑΣ-ΜΑΝΑΓΟΥΑ-ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με την αστυνομία σε επιφυλακή και με έτοιμο σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα θα προσπαθήσει να αντιδράσει στις κινητοποιήσεις που ήδη ξεκίνησαν και αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη βδομάδα με απαίτηση την ανάκτηση όλων των υδρογονανθράκων.

Δύσκολες ώρες για την κυβέρνηση της Βολιβίας μετά την εκδήλωση της λαϊκής αγανάκτησης και την ανατροπή της κυβέρνησης Γκουτιέρες στο Εκουαδόρ και την παρόμοια τροπή που δείχνουν να παίρνουν οι εξελίξεις και στη Νικαράγουα.

«Ο πόλεμος του φυσικού αερίου» δεν έχει τελειώσει και στο νέο γύρο των διαδηλώσεων που έγιναν στο Ελ Αλτο, βόρεια της πρωτεύουσας Λα Πας, η απαίτηση ήταν κοινή: Ανάκτηση όλων των υδρογονανθράκων. Αφορμή, η συζήτηση για την έγκριση του νόμου για τους υδρογονάνθρακες που γίνεται στη Γερουσία. Διοργανωτές των κινητοποιήσεων στο Ελ Αλτο, που κατέληξαν στη συμβολική κατάληψη του σταθμού στη Σενκάτα, οι οργανώσεις των ιθαγενών και των αγροτών, τα συμβούλια γειτονιάς της πόλης. Ομως, στο ρυθμό των κινητοποιήσεων έχει μπει και η Ομοσπονδία Δασκάλων αλλά και η Ομοσπονδία Εργαζομένων (COB) και σχεδιάζονται κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με κεντρικά σημεία τη Λα Πας, την Κοτσαμπάμπα και τη Σάντα Κρους.

Στο μεταξύ, στη Νικαράγουα σε μερική αναδίπλωση υποχρεώθηκε ο Πρόεδρος, Ενρίκε Μπολάνιος, ο οποίος, σύμφωνα με το BBC, δήλωσε ότι αποσύρει το μέτρο για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία με δεδομένα τα πολύ υψηλά επίπεδα φτώχειας και ανεργίας, έχουν προκαλέσει τη λαϊκή αγανάκτηση και οργή, με το λαό εδώ και δύο βδομάδες να διαδηλώνει συνεχώς και με τελευταίο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου της χώρας.

Εξάλλου, η οργή των λαϊκών στρωμάτων είναι απότοκη της γενικότερης δυσαρέσκειας που χαρακτηρίζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα στη Νικαράγουα και η οποία συνδέεται με τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Μπολάνιος διατηρεί μια θετική στάση ενόψει της επικείμενης υπογραφής της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κεντρικής Αμερικής, ενώ μεγάλη είναι και η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ύδρευσης. Το 96% των δημάρχων της χώρας είναι αλληλέγγυο με τον κόσμο, ο οποίος βγήκε στο δρόμο και ζητά από τον Μπολάνιος να παραιτηθεί αν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα που προβάλλονται. Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Νικαράγουας απαντά πεισματικά πως δε θα παραιτηθεί...

Τέλος, στη Χιλή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών που διαμαρτύρονται οι μεν πρώτοι ενάντια στην αύξηση των βάσεων και στη μείωση της στάθμισης των βαθμών του μέσου όρου για τις εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, εξαιτίας της υπερβολικής επίδοσης του συνόλου, οι δε δεύτεροι ενάντια στο νόμο χρηματοδότησης, που επιτρέπει στο ιδιωτικό κεφάλαιο να δίνει πιστωτικές εκπαιδευτικές μονάδες στους φοιτητές όλων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ