Παρασκευή 6 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Προεδρικό Διάταγμα που δρομολογεί τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, αρχής γενομένης από τα τέλη Μάη, υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ. Σύμφωνα με το Διάταγμα, οι εκλογές θα διεξαχθούν 4 διαδοχικές Κυριακές - 29 Μάη μέχρι 19 Ιούνη - πρώτα στην πρωτεύουσα, μετά στις νότιες περιοχές, μετά στις κεντρικές και τέλος στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συνελήφθη τελικά ο Λάρι Φράνκλιν, ειδικός εμπειρογνώμονας του Πενταγώνου για το Ιράν, με τις κατηγορίες παράνομης αποκάλυψης «απόρρητων πληροφοριών» που αφορούσαν σε πιθανές επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, σε άτομα που ανήκουν στην ισχυρή οργάνωση, που ονομάζεται Αμερικανο-ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Θεμάτων (AIPAC). Οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη. Ο Φράνκλιν αναμένεται να παρουσιαστεί σε δικαστήριο την Τετάρτη, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαν Βαν Χάι ανακοίνωσε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αυστραλία ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί, τον επόμενο μήνα, τις ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τη λήξη του πολέμου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Γιοβάνκα Κάρατζιτς, μητέρα του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, απεβίωσε χτες στο Νίκσιτς του βόρειου Μαυροβουνίου σε ηλικία 83 ετών.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η Κροατία αντιτίθεται στο αίτημα των ΗΠΑ να εξαιρεθούν οι Αμερικανοί από την παραπομπή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε χτες σε κλιμάκιο Αμερικανών γερουσιαστών ο Κροάτης πρόεδρος Στίπε Μέσιτς.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τουλάχιστον δέκα Ουγκαντέζοι άμαχοι απαγχονίστηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σοβαρά στις χτεσινές επιδρομές ενόπλων της οργάνωσης Απελευθερωτικός Στρατός του Κυρίου στο Κοτς Γκόμα της βόρειας Ουγκάντα.

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- «Δεκάδες» διαδηλωτές συνελήφθησαν χτες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η αμερικανική κυβέρνηση που διατηρεί «στενή» συμμαχική σχέση με τον Πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ φαίνεται ότι δυσαρεστείται από τη φύση της εξουσίας που ασκεί το καθεστώς του, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες υποκίνησης άλλης μιας «βελούδινης» εξέγερσης.

ΜΟΣΧΑ.-- Φορτηγό με 1,2 τόνο εκρηκτικών και πυροκροτητή με δυνατότητα τηλεχειρισμού κατέσχεσαν χτες οι ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία.

ΒΕΡΝΗ.-- Ο πρώην υπουργός Πυρηνικής Ενέργειας της Ρωσίας Γεβγένι Ανταμοφ, συνελήφθη προ ημερών στην Ελβετία και ενδέχεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για απάτη και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, έγραφε χτες η «Pravda», παραμένουν συγκεχυμένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ