Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Θάνατος στον Δαρβίνο!

Το ζήτημα θα μπορούσε να είναι αστείο. Να διαβάσουμε την είδηση και να πούμε, «ρε, τους βλάκες, πλάκα έχουν»! Ομως, δυστυχώς, τα πράγματα είναι σοβαρά. Σχεδόν συμπληρώσαμε 200 χρόνια επιστημονικής απόδειξης και, ωστόσο, ο σκοταδισμός συνεχίζει. Το επιστημονικά απαντημένο ερώτημα της «καταγωγής και της εξέλιξης των ειδών», και του ανθρώπου βέβαια, έρχεται και ξανάρχεται σε συζήτηση κόντρα σε κάθε λογική.

Στο Κάνσας, λοιπόν, της Αμερικής, το Συμβούλιο Εκπαίδευσης, ξαναδικάζει τον Δαρβίνο! Με το τέλος της δίκης, το Συμβούλιο, θα αποφασίσει, αν θα διδάσκεται στα σχολεία ο Αγγλος ιδρυτής της υλιστικής βιολογίας ή ο «θεός»! Θα αποφασίσει, δηλαδή, αν πρέπει ο κόσμος να γυρίσει προς τα πίσω ή να τραβήξει προς τα μπροστά.

Στο δικό μας ....Κάνσας, στα δικά μας «Εκπαιδευτικά Συμβούλια», στη δική μας πολιτεία, δε χρειάζονται, σήμερα, οι δίκες. Το σύστημα της «επιστροφής στα σκοτάδια» λειτουργεί με πιο εξελιγμένο τρόπο. Δε χρειάζεται να επιτεθούν ανοιχτά στον Δαρβίνο, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως όταν το «απαιτούν οι περιστάσεις», δεν το κάνουν. Οι δικοί μας τσαρλατάνοι δίνουν έμφαση στο «θεό», χωρίς να τον βάζουν, ανοιχτά, σε αντιπαράθεση με τον Δαρβίνο. «Αφήνουν» την αλήθεια και το ψέμα να «συνυπάρχουν»! Αυτή η «συνύπαρξη», πιστεύουν, και έως ένα σημείο έτσι είναι, θα λειτουργήσει υπέρ του «θεού». Αφού ο ...Δαρβίνος απαιτεί πιο εξελιγμένα μυαλά, για να γίνει κατανοητή η θέση του. Η θέση του «θεού», λαμβανομένου υπόψη του γνωστικού επιπέδου των πολλών, χωνεύεται ευκολότερα.

Ομως, γιατί τόση επιμονή στην πλάνη; Είναι, πράγματι, βλάκες; Είναι ανόητος όποιος πιστεύει, πως ο «θόρυβος» γίνεται για το ποιος δημιούργησε τον κόσμο. Δεν είναι αυτό εκείνο που τους ενδιαφέρει. Δεν είναι το παρελθόν η αγωνία τους. Το παρόν και το μέλλον τούς ανησυχεί. Η παρέμβαση του «θεού» στη δημιουργία του κόσμου τους βολεύει. Η παρέμβαση του ...Δαρβίνου τους ανατρέπει τα σχέδια. Γιατί αυτή η παρέμβαση δεν είναι στατική. Μιλάει για την εξέλιξη των ειδών. Μιλάει για «συνεχόμενη τροποποίηση» των ζώων και των φυτών. Μιλάει για «εμφάνιση νέων μορφών» και παράλληλη «εξαφάνιση των παλιών μορφών».

Εκεί, λοιπόν, δίνεται η μάχη. Στο νέο και στο παλιό! Στην απόρριψη ή στην αποδοχή της άποψης ότι η φύση και επομένως και οι κοινωνίες, μεταβάλλονται. Η αποδοχή πως μόνον ο «θεός», που δημιούργησε τον κόσμο, μόνον αυτός, αν το επιθυμεί, μπορεί και να τον αλλάξει, εναποθέτει τη νίκη του νέου, στη θέληση του «θεού». Η αποδοχή της υλιστικής αντίληψης τη νίκη αυτή την «εναποθέτει» στους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους. Την κάνει, σχεδόν, αναγκαστική. Νομοτελειακή!

Το δικαστήριο, λοιπόν, του Κάνσας δεν είναι δικαστήριο της πλάκας! Οι «μηνυτές» και οι «δικαστές» δεν είναι άτομα «μογγολικά», άτομα με «ειδικές ανάγκες». Το Συμβούλιο Εκπαίδευσης είναι ένα ταξικό δικαστήριο, που καλείται να πάρει μια ταξική απόφαση. Μια απόφαση, που με άλλες μορφές και με άλλες μεθόδους, παίρνεται -αθόρυβα ή με θόρυβο - καθημερινά και στη χώρα μας. Το κυνήγι του Δαρβίνου, πότε παραποιώντας τον και πότε δικάζοντάς τον, είναι η αγωνία και το άγχος του συστήματος.

Σε τι, τάχα, διαφέρουν οι δικοί μας «θεοσεβούμενοι» από τους «θεοσεβούμενους» του Κάνσας; Για το ίδιο ζήτημα δε μιλάνε; Τις ίδιες απόψεις δε θέλουν να περάσουν; Κινείται ή δεν κινείται ο κόσμος, και, κυρίως, ο Ανθρωπος και η Ιστορία, αυτό δεν είναι το ερώτημα; Σε τίποτα δε διαφέρουν οι δικοί μας διαφωτιστές, οι δικοί μας εκφωνητές, οι δικοί μας ντελάληδες των Πατριαρχείων και των Πατριαρχών, από τους αντίστοιχους του Κάνσας. Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν οι δικοί μας πληρωμένοι ή απλήρωτοι προπαγανδιστές, με τους αντίστοιχους της Αμερικής. Τι προβάλλουν όλα αυτά τα φερέφωνα; Την ακινησία του σύμπαντος!

Πίσω, λοιπόν, πιο πίσω, ακόμα, από το Μεσαίωνα. Η άγνοια του κόσμου, η μεθοδευμένη άγνοια του κόσμου, προσφέρει αρκετές δυνατότητες. Δικαστήρια στο Κάνσας, εγκαίνια μεταφυσικού «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας» στο «Πάρκο της Βίβλου» στο Αρκανσο, εκλογή του πάπα στη Ρώμη, με τελετές πιο «βαθιές» από εκείνες του Μεσαίωνα, κραυγές απελπισίας, για τα Ιεροσόλυμα - και τη χριστιανοσύνη - στην Ελλάδα! Θάνατος στον Δαρβίνο, λοιπόν!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ