Κυριακή 15 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Πάλι στο δρόμο του αγώνα

Ο λαός της Βολιβίας τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλές μάχες. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, κόντρα μάλιστα στη φοβερή και τρομερή «Bechtel» το 2000 ή στων γαλλικών συμφερόντων «Aguas de Illimani» τον περασμένο Μάρτη. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου, τον Οκτώβρη του 2003. Ομως τον «πόλεμο» δεν τον έχει κερδίσει ακόμη...

Οι μέρες που έρχονται έχουν και πάλι οσμή εξέγερσης. Ηδη οι περισσότεροι δρόμοι και εθνικές οδοί είναι αποκλεισμένοι. Η χώρα σχεδόν παραλυμένη. Η Συνομοσπονδία Εργατών Βολιβίας (COB), το κίνημα των κοκαλέρος, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), οι οργανώσεις των ιθαγενών Αϊμάρας ήδη έχουν συντονίσει τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μέσα να ανατρέψει τα κεκτημένα του δημοψηφίσματος για την τύχη του φυσικού αερίου. Ερμηνεύοντας «διαφορετικά» τις επιταγές του δημοψηφίσματος στη χάραξη του νόμου των υδρογονανθράκων -φυσικά υποκύπτοντας στις πιέσεις των πολυεθνικών, αλλά και των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών - και παρά τις δεσμεύσεις του κατέθεσε νόμο που έχει προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό, όπως κατήγγειλε ο Εβο Μοράλες, ηγέτης του MAS, στο Κοινοβούλιο, καλώντας συνάμα την κυβέρνηση Μέσα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και με γνώμονα πάντα ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της χώρας ανήκουν στη Βολιβία.

Η αυριανή μέρα, που ξεκινά η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σταθμός. Συντονισμένοι λαϊκοί και κοινωνικοί παράγοντες θα αποφασίσουν για την ημερομηνία έναρξης της γενικής επ' αορίστον απεργίας. Σε συντονισμό και τα Συμβούλια Γειτονιάς του Ελ Αλτο, που με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να κατέβουν στην πρωτεύουσα, να αποκλείσουν το Κοινοβούλιο και να εκδιώξουν τον Μέσα από την κυβέρνηση.

«Εθνικός και ταξικός αγώνας. Ο λαός για το φυσικό αέριο, για το νερό, για εθνική αξιοπρέπεια» τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και εάν ο Μέσα, που αντικατέστησε τον Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα όταν ανατράπηκε από τη λαϊκή εξέγερση του «πολέμου του φυσικού αερίου», νομίζει ότι με εκβιασμούς περί παραίτησης όπως τον περασμένο Μάρτη θα σωθεί μάλλον λανθάνει. Παράταση πήρε... αφού ο αγώνας που θα κερδηθεί στους δρόμους συνεχίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ